Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz sve mjere opreza i zadarsko Kazalište lutaka otvara svoja vrata

21.05.2020.

11:48

Autor: Anita Perica

foto:klz.hr

foto:klz.hr

Foto: - / -

Nakon dvomjesečne stanke na scenu se vraća i Kazalište lutaka Zadar. Rad u novim, pandemijskim uvjetima, otvaraju ove nedjelje u 11 sati predstavom "Bio jednom jedan...". Kako će izgledati njihov „novi početak“ i što su sve pripremili?

Povratak pred publiku uživo zadarski lutkari očekuju s velikim veseljem i nestrpljenjem. Poduzeli su sve u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo kako bi, ističe ravnateljica Iris Pavić Tumpa, boravak u kazalištu bio siguran. Dezinfekcija ruku, poštivanje razmaka od metra i pol, zatvaranje svakog drugog reda u gledalištu što u konačnici znači najviše 50 mjesta u publici.

       Najiskrenije, mi smo to mislili zaista na otvorenom, međutim vremenska prognoza čini se to ne dopušta. Mi ćemo to napraviti ipak u našoj dvorani, ona je dovoljno velika, ona je prostrana, ona ima jako veliku scenu i mi smo već obilježili odnosno ograničili mjesta u publici tako da ćemo moći pratiti predstavu na siguran način…

Novi početak otvara predstava „Bio jednom jedan…“, prošlogodišnja premijera u kojoj istražujemo što se sve može od konopaca – podsjeća ravnateljica Pavić Tumpa napominjući kako u predstavi sudjeluju samo dva glumca što se također dobro uklapa u sve preporučene mjere zaštite:

       Išli smo i u obnovu naših drugih malih predstava, dakle predstave „Pale sam na svijetu“, „Mali puž-priča o dagnjici“…to su sve predstave koje izvode jedan, dva ili tri glumaca. Čak uvježbavamo neke oblike pripovjednog kazališta, dakle prilagođavamo se situaciji i nadamo se najboljem.

Za ovu kalendarsku godinu u planu su bile 4 premijere a tek kroz ovaj tjedan su se izborili da ih imaju dvije do kraja godine. Dodamo li tome izgubljena gostovanja, u zemlji i inozemstvu, lutkari itekako imaju razloga za brigu. Usprkos svemu optimistično poručuju – za sad je važno da kultura ide dalje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.