Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz svjetionik na Puntamici pristao "Svjetionik"

25.06.2017.

09:05

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz Plovputov svjetionik na Puntamici jučer je bio privezan brod te tvrtke "Svjetionik", a na jedinoj zadarskoj lanterni, upravo traju radovi kako bi već ovoga ljeta dobila novi, turistički sadržaj. Naime, tvrtka Plovput na deset je godina iznajmila objekat površine od gotovo 300 metara četvornih.

Svjetionik službenoga naziva Oštri rat - Puntamika iznajmljen je putem javnoga natječaja tvrtki Lanterna d.o.o. Zadar na deset godina i uz cijenu od 250.000 Eura. Najniža ponuda bila je 235.000 Eura. Najmoprimac je dužan, sukladno odredbama ugovora, prostor koristiti za obavljanje ugostiteljske usluge turističkoga smještaja, a svi zahvati unutar objekta moraju biti obavljeni sukladno strogim konzervatorskim uputama.

Temeljem suglasnosti Vlade RH na zadarskom su području u zakup dana tri svjetioničarske zgrade, na Viru, Tri sestrice-Rivanj, a u bookingu Plovputa još 12 svjetionika s 25 apartmana i 101 ležajem. Sa zadarskoga područja u toj su kategoriji svjetionici Veli Rat i Tajer.

Svjetionik na Puntamici izgrađen je 1869. godine, automatiziran je i nema posadu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.