Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz svjetski Down dan i 10 godina djelovanja zadarske Udruge

21.03.2017.

11:18

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj s down sindromom ima 1260 registriranih osoba,a na području zadarske županije prema podacima starim dvije godine je 55 down osoba. Udruga za Down sindrom Zadarske županije skrbi o njih tridesetšestero.

Danas na Svjetski dan Down sindroma te 10 godina svojega djelovanja Udruge na Višnjiku u 17 sati održat će se prigodni program pod nazivom "Zajedno ostavimo trag".

Suzana Periša, predsjednica udruge za Down sindrom Zadarske županije napominje kako je iznimno važno da roditelji znaju kako raditi s down djetetom od dana njihova rođenja. U tom procesu je važno i da se sami roditelji osnaže, a u svemu tome im može pomoći zadarska Udruga za down sindrom.

Pozvala one koji su nedavno dobili djecu da im se jave, kako bi im prenijeli stečena iskustva, koja su važna u daljnjem razvoju njihove djece koja zahtjevaju posebnu skrb.

Istaknula je kako se počela mijenjati percepcija gledanja na osobe s downom. Prije se vidio samo sindrom, a danas su ljudi naučili da vide "iza sindroma".

Postoji stereotip da su djeca sa sindromom sva sretna i vesela, no to nije baš tako. Svako dijete je različito i posebna, postoje djeca koja govore i pišu, ali i ona koja to nikad neće moći, odnosno djeca koja po našim kriterijima mogu puno i ona koja mogu malo.

Koliko je točno osoba u Zadarskoj županiji s down sindromom teško je reči, jer mnogi roditelji nisu prijavili svoje dijete, pogotovo u mannjim sredinama.

 Na press konferenciji održanoj danas najavljen je i humanitarnom koncertu Druga strana Rudolfa Dvorskog koji će se održati u Arsenalu 22. ožujka u 20 sati, a s kojega je dio prihoda namijenjen i Down udruzi.

Organiziraju ga Hrvatska udruga leukemije i limfomi Zadar, Socijalna samoposluga i Udruga za Down sindrom Zadarske županije. Za koncert se neće prodavati ulaznice, već će posjetitelji imati mogućnost dobrovoljno darovati novac u humanitarne kutije.

Nastupit će brojni glazbeni suradnici Dvorskog Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić Ićo, Alen Vitasović, Zoran Jelenković, Davor Pekota, grupa Viva, klapa Iskon i drugi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.