Hrvatski radio

Radio Zadar

Užaren telefon Zadranina Marina Lerge: Organiziramo pomoć za Ukrajince ako treba i smještaj, znamo dobro što je rat

24.02.2022.

14:25

Autor: Filip Buzov

Marin Lerga, predsjednika hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska

Marin Lerga, predsjednika hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska

Foto: Filip Buzov / /

Od ranog jutra užaren je telefon Zadranina Marina Lerge, predsjednika hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska i predstavnika tvrtke koja se već više godina bavi uvozom radne snage iz Ukrajine u Hrvatsku. Ljudi su trenutno u strahu, u toj zemlji sada vlada panika - kaže Lerga koji će sa svojim prijateljima nastojati pružiti i izravnu pomoć.

I sama Udruga Bila Hrvatska osnovana je prvo u Ukrajni 2013. godine - napominje njezin predsjednik Marin Lerga koji u tu zemlju redovito putuje i gdje je kroz godine stekao brojne prijatelje . Da je krenula invazija - doznao je rano jutros...


Jutros u šest sati počeo mi je zvoniti telefon, zvali su me sa sveučilišta u Ternopilju, tamo vlada šok, panika, zakrčeni su izlazi iz gradova...sad smo se fokusirali na tu humanitarnu stranu, idemo rješavati da spašavamo znači obitelji, da pokušamo povući njihove članove, i tu smo u kontaktu s nekim institucijama, i raznim tvrtkama koje hoće pomoći. I mi smo prošli izbjeglištvo, te ratne vihore, znamo kako je to !

Marina Lerga, predsjednik hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.