Hrvatski radio

Radio Zadar

Uzgajivači u velikim problemima

30.04.2020.

11:47

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: Nel Pavletić/Pixsell

Ilustracija: Nel Pavletić/Pixsell

Foto: - / -

Potvrdili su nam to u Udruzi Novigradska dagnja koja okuplja 7 uzgajivača ove cijenjene delicije. Podsjećamo, malostonska kamenica i novigradska dagnja jedine su školjke koje nose zaštićenu oznaku izvornosti na hrvatskom tržištu.

Da je pandemija koronavirusa ugrozila njihovo poslovanje potvrdio nam je predsjednik udruge Tomislav Karamarko: Imamo velikih problema s plasmanom jer su restorani zatvoreni, oni su bili naši najveći kupci. Neki su se uzgajivači oglasili putem društvenih mreža i na web - tržnicama ali to su sve male količine - kaže Karamarko.

Najveća nada uzgajivačima u ovim uvjetima je upravo zaštićena oznaka izvornosti koju je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo udruzi prošle godine, nakon trogodišnje stručne procedure: Mogla bi pomoći sad u ovoj situaciji kad ne možemo ići u restorane, mogla bi možda u supermarketima oznaka izvornosti pomogla da se podignu i količine i cijene.

Pomoć uzgajivači očekuju iz resornog Ministarstva, a proizvođačima cijenjene delicije iz Novigradskog mora već je pomogla i Zadarska županija: Zadarska županija je prepolovila koncesijsku naknadu za uzgajališta za ovu godinu i to će biti nekakva pomoć. Uprava ribarstva također radi na tome, postoje mjere iz EU fondova, pa se nadamo da će nešto biti i za uzgajivače.

Srećom, priroda je i ove sezone bila izdašna: Da, dagnje su pune, trebala bi biti dobra sezona i što se tiče kvalitete i količina, samo nas brine koliko će se toga uspjeti plasirati na tržište. Predsjednika udruge pitamo i da komentira činjenicu da je na širem zadarskom području unatoč izvrsniim prirodnim preduvjetima za uzgoj školjaka, samo 15-ak registriranih uzgajivača : Nije jednostavna procedura ishođenja svih dozvola i koncesija i potrebna su značajna ulaganja da bi se pokrenula proizvodnja - kazao je za naš program Vatroslav Karamarko.

Tako su i uzgajivači školjaka ove godine još jedna upitna karika u lancu koji je ovisan o ishodu ovogodišnje turističke sezone.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.