Hrvatski radio

Radio Zadar

Uzroci i posljedice prometnih nesreća u prva dva mjeseca 2016.

24.03.2016.

10:35

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prva dva mjeseca ove godine osjetno je smanjen broj prometnih nesreća na području Policijske uprave zadarske. Iako su brojke bolje i dalje zabrinjava što je u 2015. došlo do značajnog povećanja broja prometnih nesreća.

Razlog se krije u većem broju turista na cestama u jeku turističke sezone, ali nesrećama kumuju neoprezni mladi i alkoholizirani vozači.

Od 31 216 prometnih prekršaja u 2015. godini polovica se odnosi na prekoračenje brzine ili alkoholiziranost sudionika u prometu. Velik udio u tim prekršajima bilježe mladi pa upravo zato policija pojačava nadzor na tom području, ističe glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan:  

       Ići ćemo represivnim mjerama, bez tolerancije prema osobama koje automobilima, odnosno u prometu upravljaju pod utjecajem alkohola ili droga, koje upravljaju nepropisnom i neprilagođenom brzinom i vozačima koji upravljaju prije stjecanja prava na upravljanje, dakle bez vozačke dozvole.

Najavljene mjere očito već daju rezultate:    

       U prva dva mjeseca ove godine zabilježili smo, na svu sreću, smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za gotovo 20 %.

Ovogodišnja turistička sezona trebala bi biti još bolja nego prošla. To znači i veće gužve na cestama, a posljedično i više prometnih nesreća. Policijska uprava zadarska spremna je za ljeto, kaže Žodan:            

       Policija će se i za ovu sezonu temeljito pripremiti. Mi svake godine dobivamo ispomoć iz postaja i policijskih uprava u unutrašnjosti. Isto tako ćemo i ove godine angažirati prometnu jedinicu mladeži. Također ćemo pojačano nadzirati, svakako i autocestu.

Osim izravnog ljudskog faktora, na prometne nesreće utječe i stanje cestovne infrastrukture, ali i stanje voznog parka. Godine 2009. prosječna starost automobila u Hrvatskoj je bila 9,9, a sada je 13 godina. To su ipak stavke usko povezane s financijskim stanjem koje će neće tako brzo poboljšati. S druge strane, alkoholiziranost i neoprezna vožnja stvar su ljudske savjesti, a na nju se ipak može mnogo lakše djelovati.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.