Hrvatski radio

Radio Zadar

Valter Dešpalj prvi laureat Nagrade "Ivo Maček" za životno djelo

09.11.2017.

18:05

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuti hrvatski violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj prvi je laureat novoosnovane Nagrade za životno djelo "Ivo Maček", koju je utemeljilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Nagradu mu je uručila predsjednica HDGU-a Višnja Mažuran na svečanosti u atriju HAZU-a.

Riječ je o nagradi namijenjenoj glazbenim umjetnicima, instrumentalistima, dirigentima i pjevačima sa zaokruženom i bogatom karijerom, a utemeljena je povodom 15. godišnjice smrti akademika Ive Mačeka (Sušak, 1914.-Zagreb 2002.) koji se proslavio kao pijanist međunarodnoga ugleda, pedagog, skladatelj i jedan od prvih predsjednika HDGU-a i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ).
Valteru Dešpalju ta je nagrada pripala jer je "jedna od najmarkatnijih ličnosti glazbene kulture ne samo na našim prostorima, nego i u europskom i svjetskom kulturnom krugu", neke su od riječi iz obrazloženja nagrade koje je Mažuran pročitala.

Širina djelovanja Dešpalja potpuno izdvojila iz njegova generacijskog kruga

Mažuran je istaknula kako Dešapaljevo umjetničko poslanje nije usmjereno samo na izvedbenu perfekciju i izvrsnost, jer je to za njegov kapacitet i interese samo dio onoga što ga je zaokupljalo.
"Zahavaljujući svojoj nadarenosti, intelektualnoj snazi i velikom znanju Dešpalj je proširio granice svoga djelovanja na bliska, ali različita područja djelovanja", riječi su iz obrazloženja. Mažuran je dodala kako je upravo širina djelovanja ta koja Dešpalja potpuno izdvojila iz njegova generacijskog kruga i osigurala mu bezrezervno poštovanje struke.

Dešpaljev put, rekla je, bio je sudbinski određen još u roditeljskom domu u Zadru gdje ga je glazba očarala tako da joj se cijeloga života bez ostatka posvećuje. Mažuran je sažela bogat Dešpaljev životopis rekavši kako ga je "njegova umjetnička sudbina dovela na Juilliard School u New Yorku gdje je studirao u klasi Leonarda Rosea, poslijediplomskoga studija zna Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi, do nastupa na najuglednijim svjetskim glazbenim scenama i predanoga pedagoga". 

Akademik Maček bio je umjetnik raznovrsne karijere temeljene na znanju i radu

O životu i radu akademika Ive Mačeka govorila je pak muzikologinja dr. Alma Zubović i istaknula da je Maček bio umjetnik raznovrsne karijere temeljene za znanju i radu. Glasovir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Vjekoslava Rosenberga Ružića 1934., a kod Franje Dugana starijega učio je kompoziciju te se usavršavao kod Svetislava Stančića.

Akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU, rekao je da je Ivo Maček bio samozatajan skladatelj i iznimna osoba među svim dosadašnjim članovima Razreda. Maček je od 1954. bio izvanredni, a od 1983. i redoviti član Akademije. Skladanju se posvetio tek u kasnijim godinama života.
U glazbenome dijelu programa nastupio je pijanist Filip Fak koji je izveo Intermezzo Ive Mačeka, te Riječki klavirski trio koji je izveo Mačekov "Romantični" trio za violinu, violončelo i klavir "Romantični".

Valter Dešpalj rođen je u Zadru, 1947. Po završenom studiju na Juilliard School u New Yorku (klasa Leonarda Rosea) i Moskovskom konzervatoriju Čajkovski (klasa Galine Kozolupove) te usavršavanju kod Pabla Casalsa, Pierre Fourniera i André Navarre intenzivno koncertira diljem svijeta.Po završenome studiju na Juilliard School u New Yorku (klasa Leonarda Rosea) i Moskovskom konzervatoriju Čajkovski (klasa Galine Kozolupove) te usavršavanju kod Pabla Casalsa, Pierre Fourniera i André Navarre intenzivno koncertira diljem svijeta.
Redovni je profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te gost profesor na uglednim glazbenim visokoškolskim ustanovama u inozemstvu. Član je žirija na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima, a njegove publikacije za violončelo izdaju poznate izdavačke kuće: International Music Company (New York), Universal Edition (Beč) te Sikorski (Hamburg).

Osnivač je i ravnatelj Festivala mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorskog tečaja Cello Focus (Pöllauberg, Austrija.). Zajedno sa sestrom Majom 1996. godine utemeljio je Glazbenu školu Dešpalj za nadarenu djecu - gudače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.