Hrvatski radio

Radio Zadar

Vandali nagrdili kip Spiridona Brusine

01.05.2017.

15:16

Autor: HRT-centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U noći s nedjelje na ponedjeljak, nepoznati vandal ili vandali nagrdili su brončani spomenik prirodoslovca svjetskog glasa, Spiridona Brusine na zadarskoj rivi, ispred zgrade Sveučilišta .

Na glavu spomenika vandali su ugravirali ustaško U unakazivši  rad akademskog kipara Ratka Petrića i zgrozivši brojne šetače kojima je brončani kip svjetski poznatog znanstvenika omiljeno stajalište. 

 

Spiridion Brusina (Zadar, 11. prosinca 1845. – Zagreb, 21. svibnja 1908.), hrvatski biolog - zoolog u rodnom Zadru počeo je 1. srpnja 1868. istraživati morsko dno u zadarskoj gradskoj luci, a taj se datum uzima za rođendan hrvatske biologije mora. 

Studij prirodoslovlja završio je u Beču, a od 1876. godine bio je sveučilišni profesor zoologije i ravnatelj Zoološkog muzeja u Zagrebu. Bavio se recentnim i fosilnim mekušcima, pronašavši mnogo novih taksona; organizirao je ornitološka promatranja, poduzeo prvo znanstveno istraživanje Jadranskog mora (1894.), promicao Darwinove evolucionističke ideje u nas. Suosnivač je Hrvatskog prirodoslovnog društva (1885.) i pokretač njegovog znanstvenog časopisa „Priroda“. Bio je redoviti član HAZU.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.