Hrvatski radio

Radio Zadar

Vatrogasci s litice spasili ovcu i janje te ih vratili u njihovo stado

07.07.2021.

17:22

Autor:

izvor: DVD Lopar

izvor: DVD Lopar

Foto: - / -

Da vatrogasci osim gašenja požara sudjeluju i u brojnim drugim akcijama, nije nikakva novost. Nije novost ni da spašavaju domaće, ali i divlje životinje koje zapnu u krošnji stabla, u dimnjaku, vrtači i slično. Razveselila nas je priča o spašavanju ovce i janjeta na otoku Rabu.

O svom pothvatu pripadnici DVD-a Lopar izvijestili su na svojoj facebook-stranici, gdje su i objavili fografije spašavanja ovce i janjeta koji su ostali zatečeni na strmoj litici iznad plaže na rtu Kaštelina. Na intervenciji su bila petorica vatrogasaca koji su do rta doplovili vatrogasnim brodom "Jura". O akciji nam je više rekao Predrag Andreškić, pripadnik loparskog DVD-a.

- Jučer nam je djelatnik komunalnog društva,koji je čistio plažu, dojavio kako su na litici "zapeli" ovca i janje, a kako se od jučer nisu pomaknuli s mjesta ponovno nas je nazavo pa smo danas krenuli u akciju. Kad smo stigli, vidjeli smo kako životinje stoje na jednom dijelu litice koja je visoka desetak metara. Ovca i janje su bili na visini od nekih pet-šest metara od mora i nisu se mogli spustiti dolje ni vratiti gore. Nije nnam bilo druge nego su se naši vatrogasci ljestvama popeli do njih, uhvatili ih,osigurali i mirno spustili na čvrsto tlo, kaže Andreškić.

Potom su životinje ukrcali na vatrogasnu brodicu i prevezli do vlasnika, kojemu su pobjegle iz ograđenog područja. Pojašnjava i kako su ovce uopće dospjele na taj dio litice. - One idu za travom i sigurno su se nekako spustile od gore, jer od dolje nisu nikako mogle. Mi u Loparu imamo dosta takvog stjenovitog područja i nije neobično da se ovce u potrazi za travom spuste skroz do dna i opet vrate natrag. Ove su se očito precijenile i nisu mogle nazad, dodaje loparski vatrogasac. 

I dok je vlasnik bio zahvalan vatrogascima što su mu spasili ovcu i janje, te ih vratili stadu, brojni strani gosti koji su se zatekli u obližnjoj lučici bili su iznenađeni kada su u vatrogasnoj brodici ugledali životinje i čuli priču o akciji spašavanja. Na tome loparskim vatrogascima možemo samo čestitati. 

Galerija
izvor: DVD Lopar, Foto: -/-
izvor: DVD Lopar, Foto: -/-izvor: DVD Lopar, Foto: -/-izvor: DVD Lopar, Foto: -/-izvor: DVD Lopar, Foto: -/-izvor: DVD Lopar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.