Hrvatski radio

Radio Zadar

Vatrogastvo je način života

03.05.2017.

14:15

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednji požar u C.I.O.S-u tek je jedan od tisuće požara koje svake godine, često riskirajući svoje živote, gase hrvatski vatrogasci. Broj 193 uvijek je dostupan, a ovi samozatajni ljudi na intervencije izlaze u bilo koje doba dana i noći, bilo da je riječ o spašavanju ljudskih života ili imovine.

Dan vatrogastva i zaštitnika im Svetoga Florijana svečano je danas obilježen u Zadru, a najistaknutijima dodjeljene su nagrade i priznanja.  

Josip Nemet ima 45 godina staža u vatrogascima u Moslavini. No istina je zapravo da je vatrogasac cijeli svoj život. Jer vatrogastvo je obiteljska tradicija i način života. U vatrogastvo ga je uveo njegov otac. Tu su tradiciju nakon njega preuzela njegova djeca. I kad je otišao u mirovinu nije mogao bez njega. Preselivši se u Zadarsku županiju, inicirao je da se u Dragama osnuje Dobrovoljno vatrogasno društvo. Danas je bio jedan od 10 vatrogasaca kojima su u Zadru povodom Dana vatrogastva i blagdana Svetog Florijana uručene nagrade za doprinos vatrogastvu.

To je jedna humana organizacija koja pomaže ljudima u nesreći, bez nekakve naplate, jer je to dobrovoljno društvo.

Je li zadovoljstvo raditi taj posao?

Pa je. Meni bar. Dišem za to.

Radili smo svoj posao. Opisuju tako šibenski vatrogasci Ivan Cvitan i Slaven Kumer 23. prosinac prošle godine kada su uletjeli u obiteljsku kuću koju je zahvatio požar te iz nje izvukli trudnicu.

(Ivan Cvitan) Mi smo ponosni  što smo odradili tu intervenciju. Drago nam je što je s gospođom sve u redu.  I ovo nam je daljnji podstrek da nastavimo daljnje raditi u vatrogastvu. A mi smo i prije i nakon ove intervencije, radimo svoj posao i dalje.

(Slaven Kumer) Tako smo čuli da je dva tjedna nakon intervencije, mislim da je porođena, u redu sve, s djetetom sve u redu, tako da prošlo je sve najbolje za naš i njen ishod.

Danas su nagrađeni zlatnom poveljom za najpothvat u vatrogastvu. Za spašavanje ukupno 23 osobe  nagrađeni su i riječki vatrogasac Dino Škamo i 1. smjena  Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Njihove priče samo su neke od brojnih sličnih priča u hrvatskom vatrogastvu koje broji 150 000 članova, od čega čak 20 000 djece od 7 do 14 godina što, ističe predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader jamči budućnost hrvatskog vatrogastva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.