Hrvatski radio

Radio Zadar

08:24 / 23.07.2016.

Autor: HRT - Centar Zadar

Večer folklora na Olibu: spoj Dalmacije i Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga vikenda spojit će se tradicija, folklor, kulturna baština te narodni identiteti Slavonije i Dalmacije! Na otoku Olibu večeras u pravoj ljetnoj fešti plesa, folklora i dobrog raspoloženja, olipska kulturna udruga „Zora“ ugostit će KUD „Jankovci“ iz Starih Jankovaca.

 

Prijateljstvo ove dvije tradicijske udruge koje s velikom ljubavlju i entuzijazmom od zaborava štite svoj identitet, jezik, običaje i baštinu, traje od najveće tradicijske manifestacije „Vinkovačke jeseni“ iz 2014. godine kada je olipska „Zora“ predstavljala Zadarsku županiju. Slavonci ovoga vikenda dolaze u uzvratni posjet na otok kako bi na olipskom Mulu zajedno održali folklornu večer.

 Olipska „Zora“ dobitnik je nagrade „Zlatna Kanica“ za najljepšu i najoriginalniju nošnju u zadarskoj regiji, ali i brojnih drugih priznanja za folklorne aktivnosti, a osnovana je 1998. godine sa svrhom očuvanja i održanja otočnih običaja. Tako „Zora“ kroz razne programe i volonterski rad, a posebno svake godine za Dan Oluje 5. kolovoza, ili za olipsku Gospu od Sniga te za Velu Gospu i Svetog Roka - oživljava tradicionalno okupljalište za ples - Kolo.

 Članovi „Zore“ su do sada producirali i tri predstave: „Testament“, „Otkup Oliba“ i Ognjišća“, koje glumci amateri izvode na jedinstvenom olipskom dijalektu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.