Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras bogat program Noći muzeja

31.01.2020.

07:00

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Tema ovogodišnje Noći muzeja je "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", a Arheološki muzej Zadar druga je najstarija muzejska ustanova u Hrvatskoj osnovana 1832. godine. Isto tako ove godine Starinarska zbirka u crkvi Sv. Križa u Ninu slavi 110 godina.

A 60 godina prošlo je od prvog stalnog postava u muzejskoj Područnoj zbirci u Ninu. Program obuhvaća više izložaba, radionica, prezentacija i kvizova.

A jedna od najstarijih hrvatskih muzejskih ustanova je i Narodni muzej Zadar, koji ove godine slavi 188 godina postojanja. Program je i ove godine raznolik te osim stalnih postava uključuje i gostujuće izložbe, prezentacije, predavanja, stručna vodstva i druge zanimljivosti. 

Razgledavanjem stalnog postava od 18 sati program Noći muzeja počinje u Muzeju antičkoga stakla uz prigodnu prodaju suvenira sniženu za 20 posto. Uslijedit će dvije izložbe - Staklo Aserije i Stakleni izazovi. I ove godine posjetitelji će moći pratiti radionice puhanja stakla i izrade nakita,a na programu je i cjelovečernji koncert Gypsy Swing.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju ove godine će posjetiteljima Noći muzeja otvoriti vrata barokne ljepotice, nekadašnje crkve sv. Nikole osvijetljene bakljama. U galeriji Centra je izložba na kojoj će podvodni arheolozi dočarati rezultate podvodnih arheoloških istraživanja koje je do sad Centar proveo. Posebnost ovogodišnje manifestacije je što će se u prostoru nekadašnje crkve sv. Nikole održati zanimljiva dječja radionica „Potraga za potopljenim blagom“.

I ove godine u Noć muzeja se uključio Odjel za arheologiju zadarskoga Sveučilišta. se ove godine uključuje u program Noći muzeja. Kao jedan od najstarijih odjela na Sveučilištu u Zadru, u svojih gotovo 60 godina postojanja, osim nastavne Odjel ima razvijenu istraživačku djelatnost. Tako će u izložbenom prostoru od 19.30 sati biti izložena brojna arheološka građa, popraćena projekcijom i filmovima.

Jedina osnovnoškolska ustanova u Hrvatskoj u čijemu se prostoru obilježava Noć muzeja je škola Zadarski otoci na Bilom Brigu. Program se organizira u sklopu projekta Muzej u školi koji se provodi već deset godina koliko je prošlo i od osnivanja Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar. Program u školskom predvorju od 16.30 sati otvara natjecanje u Zadarskoj alci - najstarijoj hrvatskoj alci, te izložba povodom 10. obljetnice Muzeja u školi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.