Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras glazba će zazvoniti Sv. Krševanom

24.10.2020.

11:00

Autor: HRT Radio Zadar/Koncertni ured Zadar

Večeras glazba će zazvoniti Sv. Krševanom

Večeras glazba će zazvoniti Sv. Krševanom

Foto: - / -

Nakon dugo vremena glazba će opet oživjeti crkvu Svetog Krševana. Od 20 sati nastupa ansambl Antiphonus koji tako otvara koncertnu sezonu. Na programu su djela Monteverdija, Jelića, Lukačića, Bacha .

Ansambl Antiphonus od osnutka 2008. godine daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, domišljatim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora.

Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike.

Bachov svemir polifonije koja ostaje onkraj dosega, ali ne i razumijevanja i fascinacije svih naraštaja do danas, nasuprot Monteverdijevu eksplozivnom, virtuoznom talijanskom stilu - u osmoj knjizi madrigala dovedenom do statusa dovršene transformacije čitave glazbene epohe – čije naznake čujemo kod Castella, Cecchinija, Jelića i Damjana Nembrija - koji je bio ne samo uspješan skladatelj nego i prior sv. Krševana u dva navrata.

 

Dirigent Tomislav Fačin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.