Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras o nevidljivim "prijateljima" koji vrebaju vašu djecu

05.04.2017.

12:01

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

35 posto osnovaca ima prijatelje na društvenim mrežama koji im nisu prijatelji u stvarnom životu - pokazuju to uz ostalo prvi rezultati ankete provedene među učenicima zadarskih osnovnih škola o rizičnom ponašanju na internetu . O tome će se govoriti na predavanju u 19 sati u školi Krune Krstića.

Dio je to projekta koji provodi Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a organizira se i predavanje u 19 sati u Osnovnoj školi Krune Krstića pa se pozivaju roditelji da dođu u što većem broju.  

Predavač je predstavnik partnera u Projektu Boris Radanović-  koordinator za podršku i informiranje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, te Awareness koordinator SIC projekta.

Tijekom projektnih aktivnosti održao je više od stotinjak predavanja za djecu, roditelje, učitelje, policijske službenike i tvrtke u Hrvatskoj. Od strane Europske komisije, TAIEX instrumenta, dva puta je bio poslan kao ekspertni predavač u Bjelorusiju i Srbiju kako bi prenio svoja znanja i predstavio rad Centra za sigurniji internet.  

Još o rezultatima ankete o kojima govorimo više U objektivu u petak 7.4. - Sandra Poljak Jurinčić, iz odjela za prevenciju zadarske policijske Uprave: 

               Na upit jesu li ikada dobili poruku ili fotografiju ili video-uradak seksulanog sadržaja putem mobitela ili interneta njih 14 posto odgovara da jesu. To možda ne izgleda puno ali ako uzmemo u obzir opasnosti onda je to jako puno. Čak 8,5 posto ispitanika kaže da su više puta dobili takav zahtjev. 

Ispitano je tisuću učenika u 10 škola na području Zadarske županije, u dobi od 5-8- razreda . Do sada je obrađeno 30-ak posto odgovora , o navikama na internetu i rizičnim ponašanjima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.