Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras posljednji koncert adventskog izdanja Zadar organ festivala

18.12.2020.

16:15

Autor: HRT Radio Zadar

Večeras posljednji koncert adventskog izdanja Zadar organ festivala

Večeras posljednji koncert adventskog izdanja Zadar organ festivala

Foto: - / -

Ovoga tjedna počelo je adventsko izdanje Zadar Organ Festivala koje je, prilagođeno trenutnim uvjetima u Hrvatskoj i svijetu, svoju publiku pronašlo na vlastitom YouTube kanalu .

U ponedjeljak, u katedrali sv. Stošije, svoj su interdisciplinarni projekt „Muzika i misli“ predstavili glumac Enes Vejzović i orguljaš Aleksej Vilegžanin, dok su nam u srijedu iz crkve sv. Mihovila flautistica Ana Batinica i orguljašica Tea Kulaš poklonile odabrane bisere barokne glazbe.

Danas u 20 sati, na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala imat ćemo priliku čuti i vidjeti obradu priče iz zadarske povijesti u izvedbi naratora Vinka Radovčića, mladog glumca Tončija Ljubičića, inače polaznika Drame plus, te orguljaša Ante Knešaureka. Nadahnuće i tekstovni predložak umjetnici su pronašli u romanu „1202.“ Frane Herende koji obrađuje jednu od ključnih epizoda iz povijesti Zadra – križarsko razaranje grada. Upravo na tu temu autor je nedavno kreirao i slikovnicu popraćenu ilustracijama Tomislava Košte, koje su od ove srijede izložene u Kneževoj palači.

Večerašnji online prijenos uključit će pogled na tu temu i današnji Zadar iz perspektive mladića, kao i prizore iz zadarske katedrale gdje će vrhunski improvizator Ante Knešaurek stvarati glazbene slike na dijelove romana. Ovaj će umjetnik, jedan od najznačajnijih hrvatskih orguljaša, improvizatora i skladatelja, predstaviti najrazličitije zvukovne kombinacije orgulja katedrale sv. Stošije, kojima je osobno osmislio dispoziciju, u službi što pomnijeg dočaravanja atmosfere odabranih dijelova romana.

Očekuje nas uzbudljiva večer uz sjajne umjetnike i raskošan zvuk orgulja katedrale sv. Stošije. Podsjećamo, pristup svim koncertima je besplatan, a oni koji su propustili prethodna dva koncerta, još ih uvijek mogu pronaći na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.