Hrvatski radio

Radio Zadar

Vela Lamjana: kapaciteti iskrcaja ribe će se udvostručiti

24.01.2019.

08:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija: Općina Kali

ilustracija: Općina Kali

Foto: - / -

Za dva tjedna, nadaju se u općini Kali, bit će poznat izvođač radova na proširenju ribarske luke u Veloj Lamjani, projektu za koji je Lučkoj upravi Zadar odobreno 37 milijuna kuna. Godišnji kapacitet iskrcaja ribe u ovoj uvali je 6 tisuća tona. Proširenjem luke on će se udvostručiti.

Veliki zahvat osigurao bi prihvat čitave kaljske flote koja je trenutačno razbacana po privezištima od Gaženice do Batalaže, kao i prostor za rukovanje ribom. Vlasnici kaljskih koča i plivarica iščekuju modernizaciju luke još od 2001.godine kad je uređeno prvih 100-injak metara operativne obale. Tri tvrtke natjecale su se za ovaj posao. Ponude o kojima se raspravlja ovih dana kreću se, navodi načelnik općine Kali Marko Kolega : Kreću se od 25 do 42 milijuna kuna . Iako nisam aktivno uključen, to je projekt Lučke uprave, pratim cijelu priču kao načelnik općine i iznenadio me veliki raspon cijena.

Projektom splitske tvrtke Obala previđeno je:  Proširenje postojeće ribarske luke za 180 metara, produžetak postojećeg gata za 26 metara jer će na taj način luka postati sigurnija za boravak brodova, predviđeno je i uređenje cijele suprotne strane luke koja bi uglavnom služila za prihvat manjih brodica, suportivnih velikima, te uređenje industrijske zone za manipulativnu djelatnost, krpanja mreža, mehaničarskih popravaka, radionice itd - navodi Kolega. 

600-injak Kaljana odnosno 70 posto radno aktivnog stanovništva ove otočne općine je u poslovima ribarstva, Vela Lamjana je važna ne samo njima, od uređenja luke koristi će imati i remontno brodogradilište Nauta Lamjana te Kali tuna koji djeluju u istoj uvali, u blizini su i Cromarisovi kavezi. Mi se nadamo da će ovo biti rješenje koje će omogućiti grupaciju brodova, da se svi vrate doma da tako kažem, da se vezuju u svojoj matičnoj luci i na taj način im smanjujemo vrijeme putovanja od ribanja do kuće - rekao je za naš program kaljski načelnik.

Za modernizaciju i proširenju ribarske luke u Veloj Lamjani Lučkoj upravi Zadar odobreno je 36,8 milijuna kuna, 75 posto iznosa iz EU fondova, ostatak iz državnog proračuna. Građevinska operativa će na teren u samu uvalu u tijeku travnja, nada s načelnik Marko Kolega.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.