Hrvatski radio

Radio Zadar

Velebit postaje arena penjačima, trkačima i hodačima

23.08.2018.

10:42

Autor: Maja Savić

Velebit postaje arena penjačima, trkačima i hodačima

Velebit postaje arena penjačima, trkačima i hodačima

Foto: - / -

Od 31 kolovoza do 5 rujna Velebit će ugostiti tri avanturistička sportsko rekreativna događaja sa značajnim turističkim obolom. Naime, Nacionalni park Paklenica i Velebit postaju arena gdje će najizdržljiviji sudionici iskušati svoje mogućnosti i granice na velebitskim pješačkim i trkačkim stazama.

 


"Velebit 100 milja", "Challenger active i light" te "Velebit highlander" višednevna su događanja u kojima će prijavljeni profesionalci ali i rekreativci iskušati granice svoje izdržljivosti, neki u pokušaju da se domognu samog vrha planine drugi pak u nadi da će propješačiti stazama koje opasavaju Velebit. Nagrada je dolazak na cilj a jedina prepreka je sudionik sam sebi. Nekima je put dugačak i 160 km. Premda izgleda simpatično, mnogima od prijavljenih, pogotovo za Ultra maraton u prvom u nizu događanja, Velebit 100 milja, ova planinska avantura možda je i životni izazov.
Organizator Šimun Cimerman:

" Moja je procjena da će do cilja stići 30-40 posto ljudi dok ostali neće uspjeti".

Za sportaše tzv. lake kategorije i rekreativce ostaju izazovi u preostala 4 natjecanja, staze dugačke od 7 do 47 kilometara koje počinju u Senju tj.Sjevernom Velebitu a završavaju u Paklenici. Postoje i oni koji bi se vratili u bolju formu pa su se odlučili za "Absolute Paklenica" avanturu odnosno vertikalnu utrku u kojoj se kreće od morske obale te se najizravnijom stazom penje na 1752 metara visoki velebitski vrh.
U sjeni nedavnih upozorenja iz Ministarstva turizma kako bi Hrvatska zbog zamaha strane konkurencije iz okruženja trebala žurno podići kvalitetu turističke ponude, Starigrad je primjer idealnog spoja morskog i planinskog turizma isprepletenog sadržjima sportskog i zdravstvenog tipa. To područje nudi more, rijeku Zrmanju sa raftingom i kanuingom, 150 uređenih pješačkih staza i kanjone Velike Paklenice, odavno prepoznate kao renomirane pješačke zone, kaže direktorica Turističke zajednice Marjana Marasović:

" Raste zanimanje za ovaj vid turizma pa su i sadržaji ovog tipa sve veći. Paklenica je godinama u fokusu zanimanja za šetače, planinare i trkače. U sklopu ovih događaja kao atrakciju prepoznajemo "Velebit highlander" odnosno planinsku šetnju od 5 dana koja kreće iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i gdje će sudionici biti ne samo sudionici već i sami svoji domaćini.Poput nomada, sami će se brinuti za svoj boravak, hranu, piće i odmor."

Prijave za velebitska događanja mahom su popunjena no oni koji još uvijek žele iskušati svoju snagu ali i ograničenja mogu se informirati na web stranicama Turističke zajednice Starigrad Paklenica gdje će dobiti daljne upute.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.