Hrvatski radio

Radio Zadar

Veleposlanica Litve u Zadru dotaknula se i Ukrajine: Kad smo pripremali ovu izložbu, najteže nam je bilo pronaći pravu riječ za tugu

28.02.2022.

13:38

Autor: Filip Buzov

otvorenje izložbe, Veleposlanica Litve u Hrvatskoj

otvorenje izložbe, Veleposlanica Litve u Hrvatskoj

Foto: Narodni muzej Zadar ( facebook) / /

U zadarskoj Gradskoj loži otvorena je izložba naslovljena - Litva radosti i tuge: Tradicija i umijeće izrade križeva. Litva je naime poznata po tradiciji izrade križeva koja je upisana i na UNESCO - ov popis nematerijalne baštine. Izložbu čiji postav čini 60 - tak djela i 40 - tak fotografija otvorila je Veleposlanica Litve u Hrvatskoj - Jūratė Raguckienė koja se posebnim riječima dotaknula rata u Ukrajini.

Litva je naime poznata po tradiciji izrade križeva koja je upisana kao kulturna i povijesna tradicija od posebnog značaja na UNESCO - ov popis remek - djela nematerijalne kulturne baštine 2001. godine. Tradicija izrade križeva u Litvi nastaje zajedno s pojavom kršćanstva.  


 Izložbu čiji postav čini 60 - tak djela i 40 - tak fotografija otvorila je Veleposlanica Litve u Hrvatskoj - Jūratė Raguckienė koja se posebnim riječima dotaknula rata u Ukrajini.


Kad smo pripremali ovu izložbu, najteže nam je bilo prevesti naziv izložbe, pronaći pravu riječ za riječ tuga, kad smo pripremali izložbu nije još bilo rata u Ukrajini , velika mi je želja, da ovi križevi koji su tu i koji su u Litvi, da oni zrače mirom, nadom i i tom dobrotom koju ima svatko od nas.

Jūratė Raguckienė , Veleposlanica Litve u Hrvatskoj

Galerija
Izložba  Litva radosti i tuge: Tradicija i umijeće izrade križeva, Foto: Narodni muzej Zadar ( facebook)//
Litva radosti i tuge: Tradicija i umijeće izrade križeva, Foto: Narodni muzej Zadar ( facebook) //
Izložba: Litva radosti i tuge: Tradicija i umijeće izrade križeva

Izložba: Litva radosti i tuge: Tradicija i umijeće izrade križeva

Foto: Narodni muzej Zadar ( facebook) / /

Veleposlanica Litve u Hrvatskoj - Jūratė Raguckienė ( s prijevodom)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.