Hrvatski radio

Radio Zadar

Veleposlanica Republike Litve u nastupnom posjetu Zadru

29.10.2015.

11:16

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Litvanska veleposlanica Loreta Zakarevičienė za svog prvog boravka u Zadarskoj Županiji istaknula je dan nas veže turizam i košarka. Predložila je uspostavu izravne turističke zračne veze i povezivanje "košarkaških gradova", Zadra i Kaunasa.

Danas je u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je veleposlanica Republike Litve Nj.E. Loreta Zakarevičienė u čijoj su pratnji bili Deividas Stankevičius, ministar savjetnik i voditelj Ureda veleposlanstva u Zagrebu te Rima Koić, počasna konzulica Republike Litve u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Zadarske županije.

Primio ih je župan Stipe Zrilić sa suradnicima i upoznao sa stanjem u Zadarskoj županiji, posebno istaknuvši mogućnosti ulaganja u najrazvijenije gospodarske grane turizam, poljoprivredu, marikulturu i energetiku. Uz ostalo župan je istaknuo problem centralizirane države kada je riječ o povlačenju novca iz sredstava Europske unije, a veleposlanica Zakarevičienė u tome je ponudila pomoć jer je Litva povukla 85 posto europskih sredstava.

Veleposlanica Republike Litve Nj.E. Lorete Zakarevičienė navela je kako u Hrvatsku na ljetovanje dolazi oko 30.000 Litvanaca, no da bi ih bilo i više  ukoliko bi bila uspostavljena izravna zračna linija sa našom zemljom, posebno Zadrom.

Istaknula je kako Hrvatsku i Litvu osim turizma povezuje i košarka te da i Litva ima svoj grad košarke, Kaunas kojega je predložila kao moguću destinaciju za povezivanje sa Zračnom lukom Zadar.

Razgovarajući o turizmu, župan Stipe Zrilić iskazao je zanimanje za sudjelovanje naše regije na turističkim sajmovima u Litvi kao i uspostavu jače suradnje na području gospodarstva i kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.