Hrvatski radio

Radio Zadar

Veleposlanici uz Karišnicu promatrali ptice

14.05.2016.

12:44

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Karinskom akvatoriju, uz rijeke Karišnicu i Bijelu, na Svjetski dan ptica selica, ptice koje su ovu oazu odabrale kao odmorište na svom putu su promatrali i veleposlanici Poljske i Australije. Nisu im promaknule ni neke rijetke vrste.

Međunarodni dan ptica selica obilježava se više od deseljeća, i to drugog vikenda u svibnju. U preletu iznad naše zemlje možemo vidjeti više od dvije stotine vrsta selica, među kojima je rijetka sreća uočiti kulika sljepića. Na promatranje ptica ovaj put su stigli poljski veleposlanik Maciej Szymański i veleposlanica Australije u Hrvatskoj Susan Cox

Malenu pticu, iznimno je teško vidjeti. Ipak, promatračima ptica ništa ne može promaknuti. Veleposlanik Poljske - Maciej Szymanski...
             To je jedna močvarna ptica kulik sljepčić, nije toliko rijetka, ali se drži dalje od ljudi. Mi znamo da je blizu, pošto se skriva tu, može se desiti da ljudi nagaze njeno gnijezdo.
Na ušću Karišnice u more tako su se dosjetili nečeg novog. Vlasnik OPG-a u Karinu Tomo Aračić jedini u našoj zemlji ima koncesiju za promatranje ptica.
           ... Vidio sam da im puno ptica selica koje budu na Karišnici i htio sam zaštiti okoliš da mogu tu obitavati i onda sam se raspitao na koji način bih mogao registrirati da mogu zaštiti okoliš.
Na našem nebu možemo vidjeti više od četristo vrsta ptica. Pola od njih su selice, a netaknutu prirodu jako vole. Močvarne oaze su ključne za njihov opstanak na putu dugom desetke tisuća kilometara. Morana Bačić, biologinja:
              Močvarna voda buja životom, miješa se boćata i morska voda - ptice selice je na svom putu koriste na ovom području kao bed and breakfast, odmore se, najedu, skupe snagu.
Ideja Tome Aračića oduševila je veleposlanicu Australije. Kako i ne bi kad su mu pomagali finanacijski kad je osnivao OPG. Suzan Cox, veleposlanica Australije: 
                Vrlo je bitno da ima različitosti i ono što mi zovemo ekotruzimom. Prmatranje ptica selica je jako bitno kao i sama zaštita. Lokalna zajednica, kao i turisti mogu mnogo toga učiniti.
Za početak, sačuvati prirodna staništa ptica, a onda možemo uživati u pogledu na njihova staništa.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.