Hrvatski radio

Radio Zadar

Veli Iž proslavio blagdan svojih zaštitnika

30.06.2015.

09:19

Autor: Livio Marijan/HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponedjeljak, 29. lipnja 2015., na blagdan sv. Petra i Pavla, otočka župa Veli Iž proslavila je naslovnike i zaštitnike svoje župe svetog Petra i Pavla.

Uvečer uoči blagdana u župnoj crkvi se otpjevala svečana Večernja uočnica na čast blagdana s molitvom za sve Veloižane, žive i pokojne, kod kuće i po svijetu. 

Poslije Večernje upriličena je starinska zajednička seoska gozba zvana „brašćina“ na kojoj se jelo i pilo uz staro iško kolo kojega su igrali mladi u tradicijskim nošnjama i gdje se pjevalo do kasno u noć. Na sam blagdan slavljena je svečana glagoljaška misa na staroslavenskom, pjevana na domaćim iškim glagoljaškim napjevima koji su se očuvali u ovom mjestu kao dio bogate kulturno-povijesne i vjerske baštine ove osamstoljetne ribarsko-težačke i pomoračke župe. Slavlja je predvodio o. Damjan Kružičević, benediktinac Samostana sv. Kuzme i Damjana sa Ćokovca na Pašmanu zajedno s domaćim župnikom don Slavkom Ivošom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.