Hrvatski radio

Radio Zadar

Veli Rat : ključna jadranska poveznica

06.12.2013.

10:44

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovo je prvi put da znanstveni skup posvećujemo samo jednom mjestu na otoku, nakon brojnih posvećenih pojedinom otoku u cjelini. Učinili smo to za Veli Rat jer taj prostor to zaslužuje, kazao je rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić otvarajući dvodnevni znanstveni skup o tom mjestu na Dugom otoku, u široj javnosti poznatom po najvišem svjetioniku na Jadranu.

Sveučilište u Zadru priređuje danas i sutra znanstveni skup posvećen Velom Ratu na Dugom otoku. Znanstvenici će uz ostalo govoriti o toponimiji, lokalnom govoru, tradicijskoj nošnji i klimatskim značajkama toga mjesta , kao i o demografskim i socijalnim promjenama koje su zahvatile njegovo stanovništvo. Otvarajući skup rektor Ante Uglešić, i sam podrijetlom iz Velog Rata, pojašnjava zašto je skup posvećen samo jednom mjestu...

" Cijeli velarski prostor je zahvaljujući svojem geografskom položaju na krajnjem sjevrozapadnom dijelu Dugog otoka uz Maknare stoljećima funkcionirao kao ključna poveznica između zadarskog akvatorija i sjeverozapadnog dijela Jadrana, i zato je bio posebice strateški važan. Tisućljetna je to bila trajektna linija a danas u zimskim mjesecima nemamo trajekta Zadar - Ancona."

Prorektor Josip Faričić poručio je u uvodnom dijelu skupa kako zadarsko Sveučilište ovim dvodnevnim zbivanjem nastavlja niz skupova  i znanstvenih radova posvećenih otočnom prostoru. Tako su već objavljene monografije o Ravi, Istu, Škardi, Silbi, Vrgadi, Murteru, Pašmanu i Ugljanu te Kornatima. 

"I ovaj današnji predstavlja upotpunjavanje mozaika hrvatskog otočnog prostora, a posvećen je samo jednom mjestu jer je velarski prostor s obzirom na svoje značenje u prošlosti to zaslužio… "

Objavljena je već i monografija sa znanstvenog skupa, čine je radovi 38 autora iz 15 kulturno-znanstvenih i crkvenih institucija iz Zadra i Zagreba, kazao je rektor Uglešić. Istaknuo je i kako je uz 34 poglavlja monografije koje obrađuju velarski prostor sa čitavog niza aspekata, od ribarstva i pomorstva do rodoslovlja i toponima, ipak ostalo nekoliko područja koja nisu obuhvaćena – fauna, vjerovanja i običaji, iseljeništvo, neki povijesno-umjetnički aspekti, naglasio je rektor Uglešić.

U Velom Ratu, općina Sali, danas živi 60 stalnih žitelja, prema posljednjem popisu stanovništva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.