Hrvatski radio

Radio Zadar

Velik uspjeh KUD-a Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih

18.09.2019.

16:10

Autor: HRT Radio Zadar

Velik uspjeh KUD-a Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih

Velik uspjeh KUD-a Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih

Foto: - / -

KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih izabran je od Smotre folklore Zadarske županije da sa svojim programom ovog petka nastupi na prestižnoj manifestaciji 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju do 22. rujna.

Smotru folklore Zadarske županije, koja se ovo ljeto održala u gradu Zadru, pratilo je stručno povjerenstvo za glazbenoplesni izričaj dr.sc. Joško Ćaleta i dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te za nošnju dr.sc. Jasenka Lulić Štorić iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, te je odabralo kulturnoumjetnička društva za Smotre folklore koje se održavaju u 2019. i 2020. godini, a među odabranima je i KUD Sv. Ivan Glavosjek.

“U 15 godina djelovanja KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih je primjer kako se uz puno upornosti i entuzijazma, moglo bi se reći šačice ljudi, može puno toga pokrenuti, a naročito djecu i mladež, rekao je Zoran Pelicarić”, načelnik Sv. Filip i Jakova, na nedavno održanoj manifestaciji “Pisme moje u škatuli stoje” na kojoj je u Raštanima Donjim sudjelovalo čak 11 KUD-ova iz domovine i susjedne BiH.

Vinkovačke jeseni kao jedna od najstarijih manifestacija su ubrzo prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje , a to uključuje svestranu razmjenu kulturnih, gospodarskih i ostalih dobara diljem zemlje i proširenje ove jedinstvene smotre novim manifestacijama: znanstvenim, turističkim, sportskim, zabavnim …

Bitna rečenica kojom bi trebalo definirati pojam Jeseni trebala bi prema organizatorima uvijek glasiti: To je smotra koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga kulturnoumjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda Vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.