Hrvatski radio

Radio Zadar

Velika eko-akcija

10.05.2013.

19:09

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi zadarskog Kluba za ronjenje na dah 2dive čistili podmorje kod Morskih orgulja - dio velike akcije čišćenja voda koju je Organizacija GUWAA Kristijana Curavića priredila u još 20 gradova u Hrvatskoj

Povodom Dana hrvatskih voda 11.5. kod Morskih orgulja održat će se još jedna eko-akcija čišćenja podmorja. Organizator je Kristijan Curavić, odnosno eko- organizacija Guwaa čiji je predsjednik Curavić i koja je za taj dan priredila slične akcije u još 20 gradova po cijeloj Hrvatskoj. Cilje je očuvanje naših voda i mora koji su preduvjet za opstanak i razvoj Hrvatske. Organizator ovu akciju naziva najvećom regionalnom akcijom čišćenja voda u našoj zemlji, a prema procjenama s terena očekuje se kako će se sa svih lokacija izroniti čak 40.000 tona krupnog i sitnog otpada. Ova akcija je dio projekta svjetskog čišćenja mora koje se planira za 26.9.2013. sa sjedištem u Monacu. Cilj akcije je očistiti Jadransko more i rijeke na lokacijama koje nisu obuhvaćene koncesijom s obveznim čišćenjem kao i pripremiti njene sudionike za veliku svjetsku akciju.

Božidar Matković iz zadarskog Kluba za ronjenje na dah 2dive ističe kako se stanje u podmorju oko Zadra promijenilo nabolje: "Ovo što se danas radilo prošle je godine održano i u 20 svjetskih gradova u prvoj akciji, tada je naš klub bio hrvatski predstavnik. Situacija se na zadarskom području u podmorju puno popravila. Nije da nema što čistiti, ali se situacija popravila tako da možemo biti jako zadovoljni."

 U akciji je obuhvaćena cijela Hrvatska, po prvi put je povezana kontinentalna Hrvatska s Istrom i Dalmacijom u jednom zajedničkome cilju, očuvanju našeg najvrjednijeg bogatstva, naših voda i mora koji su preduvjet za turizam, opstanak i razvoj Hrvatske. Gradovi sudionici su: Dubrovnik, Hvar, Karlovac, Kaštela, Korčula, Krk, Mali Lošinj, Omiš, Opatija, Osijek, Petrinja, Ploče, Podstrana, Poreč, Pula, Rijeka, Rovinj, Split, Umag, Vukovar, Zadar.  Kristijan Curavić, Predsjednik Guwaa organizacije priređuje akciju  u  suradnji  s  partnerima  Fundacijom  Princa  Alberta  II  od  Monaca, Ekonomskim  fakultetom  u  Splitu  i  Fakultetom  političkih  znanosti  iz  Zagreba i naziva je najvećom regionalnom akcijom čišćenja voda u Hrvatskoj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 h

Nadin 2022

Kušanje vina