Hrvatski radio

Radio Zadar

Velika obljetnica u godini pandemije: 150 godina Gradske glazbe Zadar

23.03.2021.

12:07

Autor: RZD/ Silvija Romić - Narodni list

Velika obljetnica u godini pandemije: 150 godina Gradske glazbe Zadar

Velika obljetnica u godini pandemije: 150 godina Gradske glazbe Zadar

Foto: - / -

Zadarska Gradska glazba ove godine slavi 150 godina postojanja. Nažalost zbog pandemije potpuno je neizvjesno kako i hoće li se uopće obilježiti ova velika i važna obljetnica. Planirano je bilo puno toga, ali orkestar ne održava probe i jedino što je moguće je proslavu odgoditi za bolja vremena.

Prenosimo članak kolegice Silvije  Romić iz Narodnog lista: 

Gradska glazba Zadar društvo je bez kojeg je nezamisliv glazbeni i kulturni život grada i županije Svaki državni blagdan počinje upravo njihovom budnicom i promenadnom svirkom gradskim ulicama.

Osim toga, uvijek rado pogledamo i njihove velike koncerta, bilo na otvorenom, bilo u kazalištu, gdje nas oduševljavaju svojim izvedbama svjetskih i domaćih hitova kao i filmskom glazbom.

No, ova 2021. godina za ovaj je orkestar posebna, a razlog je - velika obljetnica koju slave. Naime, Gradska glazba Zadar ove godine slavi 150 godina svog postojanja!

Iako nisu najstariji orkestar u Hrvatskoj, nesumnjivo je da je riječ o velikom jubileju, složit ćete se.

"Šibenska narodna glazba je starija od nas. 2018. su proslavili 170. obljetnicu postojanja. Jedna zanimljivost. Treba naglasiti kako i Zagrebačka filharmonija ove godine također slavi 150. rođendan" - saznali smo od današnjeg dirigenta Gradske glazbe, Marina Perovića.

Proslava

Nažalost, ova velika obljetnica zadarskog orkestra događa se u ovo nemilo pandemijsko vrijeme, kada je teško je išta planirati jer je realizacija problem. No, to ne znači da u Gradskoj glazbi nemaju plan proslave, naprotiv.

"Plan je održati veliki svečani koncert u lipnju na Forumu. Gradska glazba bi izvela šarolik program od klasike, filmske glazbe pa do velikih svjetskih i domaćih hitova. Uz Gradsku glazbu nastupili bi domaći izvođači Ivan Županović, Nela Šarić, Dario Terzin, Domagoj Bašić. Međutim, kako su na snazi mjere zabrane održavanja proba za kulturno-umjetničke udruge, nismo u mogućnosti održavati probe i pripremati se za ovu veliku obljetnicu stoga dolazi do mogućnosti odgode koncerta za jesen ili zimu" - kazao nam je Perović.

A sad neke pojedinosti o samom orkestru koji trenutno broji oko 45 članova. U orkestru je veliki broj mladih izraslih iz "Male škole" koju vode iskusniji glazbari.

"Najmlađi član je Lucijan Bašić, sin zadarskog violinista Domagoja Bašića, koji ima 15 godina, a najstariji član je Ante(Toni) Mrkić koji ima 85 godina i svira u Gradskoj glazbi od 1966. godine (55 godina). Član sa najdužim stažom u Gradskoj glazbi je Klaudio Krizman koji aktivno svira već 60 godina" - informira nas dirigent.

A upravo je Krizman zbog svog aktivnog djelovanja u orkestru 2020. nagrađen i Grbom Grada Zadra, koji mu je dodijeljen povodom obilježavanja Dana grada.

Orkestar čini nekoliko sekcija: drveni puhački intrumenti, limeni puhački instrumenti, udaraljke i elektični insrumenti. Drveni (klarineti, flaute, saksofoni), limeni (trube, tromboni, rog, eufonij i tube), udaraljke (bubnjevi, perkusije) i električni (klavir, gitara, bas gitara).

 Orkestar i pandemija

Kao i svim kulturno-umjetničkim udrugama i društvima, ne samo u Zadru već i u Hrvatskoj, a i izvan nje, i Gradskoj glazbi Zadar pandemija koronavirusa utjecala je na redovno djelovanje.

"U proteklih godinu dana rad orkestra poremetila je korona. Ne održavaju se redovne probe, odgođeni su svi planirani javni nastupi i koncerti. Međutim, napravili smo radnu akciju čišćenja i uređivanja prostorija Gradske glazbe pa smo tako smo ofarbali probnu salu. Također, poslali smo i instrumente na redovni servis kako bi nas dočekali čisti i spremni za probe" - govori na dirigent o aktivnostima.

Inače, Gradska glazba Zadar je od svog osnutka imala sedam dirigenata, a trenutno orkestar vodi, kako smo i rekli, Marino Perović, dugogodišni član Gradske glazbe koji je bio prvi klarinetist orkestra. On je dirigentsku palicu preuzeo od Dražena Habuša, profesora trube u Glazbenoj školi Blagoja Bersa.

No, vratimo se malo i u povijest i podsjetimo naše čitatelje na važnje činjenice iz njihove biografije.

Dakle, na inicijativu Josipa Perlinija u Zadru je godine 1871. osnovana Gradska glazba Zadar. Prvi dirigent glazbe je bio Aleksandar Dionisi. O razdoblju do kraja Drugog svjetskog rata zna se vrlo malo jer je sva dokumentacija o Gradskoj glazbi izgubljena.

Nakon završetka drugog svjetskog rata počelo je okupljanje malog broja glazbenika koji su ostali u gradu, uz dirigenta Josipa Kreizu, glazbari su surađivali s tadašnjom Vojnom glazbom i priređivali različite nastupe. Neko vrijeme o Gradskoj glazbi brigu je vodilo poduzeće "Bagat", a od 1950. za dirigenta je postavljen Alfons Svoboda. Alfons Svoboda bio je najdugovječniji dirigent orkestra, gotovo 30 godina.

Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova, te zbog napornog rada, truda i ulaganja glazbara, i mnoštva uspješnih nastupa dobiva i Nagradu grada Zadra 1966. Maestro Jožef Mesaroš preuzima vodstvo Gradske glazbe 1981. te ostaje na tom mjestu do 1994. Vrijedno je spomenuti kako je glazba djelovala i za vrijeme Domovinskog rata te se stavila na raspolaganje 112. brigadi HV-a i izvršavala protokolarne obveze. U Domovinskom ratu je aktivno sudjelovalo osam glazbara.

Prostorije u Tuđmanovoj ulici

Godine 1996. Gradskoj glazbi dodijeljene su nove prostorije na korištenje u Ulici dr. Franje Tuđmana, a za dirigenta je postavljen maestro Marin Čović. Ovaj čin, kao i svesrdna, nesebična i kontinuirana pomoć i suradnja s Gradom Zadrom podigla je uvjete rada na zavidnu razinu. Nagradu grada Zadra za doprinos glazbenoj kulturi Gradska glazba dobiva i 2001. godine povodom proslave 130. godina postojanja.

Orkestar nastupa u Zadru, cijeloj županiji i izvan nje, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti. Nakon iznenadne smrti maestra Marina Čovića početkom 2008. godine na njegovo mjesto dolazi Tomislav Košta. Od tada se još intenzivnije radi na povezivanju sa puhačkim orkestrima diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Na kraju želimo Gradskoj glazbi Zadar sretan ovaj veliki rođendan sa željom da ih što skorije vidimo na nekom od njihovih koncerata!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.