Hrvatski radio

Radio Zadar

Velika volonterska akcija u Zadru. Cure pozivaju: "Muškarci, prijavite se!"

01.10.2020.

13:25

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa" održat će se od 15. do 18. listopada peti put u Zadru. Ove godine održava se pod motom „Budi promjena”. U Zadru će projekt obilježiti niz socijalnih, radnih i ekoloških akcija, a potporu im pružaju brojni društveni subjekti.

„72 sata bez kompromisa” međunarodni je volonterski projekt koji se provodi u deset europskih zemalja, a kojim mladi volonteri tijekom tri dana diljem pomažu društvu. Ove godine u hrvatski dio projekta uključili su se Rijeka, Krk, Križevci i Šibenik pa se brojka zaokružila 14 gradova i jednu općinu, a sve pod prigodnim sloganom „Budi promjena”. U Zadru će mladi stoga od 15. do 18. listopada imati niz akcija, kaže organizatorica Ana Albin:

Ostvarili smo suradnju s Čistoćom i čistit ćemo jednu gradsku površinu, ostvarili smo i suradnju s Nasadima koji će donirati cvijeće. Sadit ćemo ga kod Doma za stare i nemoćne na Sfingi, u vrtićima Voštarnica i Grigor Vitez. Tu su i akcije u Posudionici medicinskih pomagala i u posudionici Doma za odrasle osobe Sveti Frane. Ići ćemo u posjet obitelji u Škabrnji, u Ninu i dvije obitelji ovdje u Zadru. Ići ćemo i u Azil za napuštene pse, prošle godine smo 37 kućica zamijenili, a ove godine ih čistimo.

Mladi volonteri provodit će i akcije s Udrugom slijepih Zadarske županije, a s udrugama Porat i Nada čistit će infektivni otpad. Promjenu u društvu tijekom tri dana sredinom listopada činit će mladi volonteri od 15 do 35 godine, kaže koordinatorica Marijana Mašić:

Želimo poručiti mladima da budu promjena u društvu jer i dalje postoje ljudi kojima treba pomoći i prostori koje treba očistiti.

Organizatori očekuju 100-tinjak volontera, a trenutačno ih je upola manje. Kritika i poziv idu muškom dijelu populacije. Koordinatorica Mašić i Andrea Jerković:

Zadnji put kada smo provjeravali bila su samo tri prijavljena muška volontera.

Ovim bih putem pozvala sve mlade od 15 do 35 godina da se priključe projektu. Ako ne želite sudjelovati sami, možete se prijaviti u grupi od 5 ljudi. Posebno pozivamo muškarce, neka njima ovo bude prilika da pokažu da su jaki na djelima, a ne samo na riječima.

Od ove godine u projekt se uključio i Studentski zbor Sveučilišta u Zadru. Predsjednik Renato Nović:

Podrška Studentskog zbora će ići kroz majice i ostali asortiman koji je potreban kolegicama za ostvarivanje ovog volonterskog projekta. Također, naša želja je ovim putem pozvati što veći broj studenata da se i ove i sljedećih godina uključi u volonterske akcije.

Osim studenata, potporu je zadarskoj akciji „72 sata bez kompromisa” dao i Volonterski centar Zadar, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije.

72sata BEZ KOMPROMISA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.