Hrvatski radio

Radio Zadar

Velike brojke: Zadarska županija danas ima 66 novih slučajeva

05.11.2020.

10:57

Autor: Radio Zadar

Velike brojke: Zadarska županija danas ima 66 novih slučajeva

Velike brojke: Zadarska županija danas ima 66 novih slučajeva

Foto: - / -

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata 66 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Većinom je riječ o kontaktima sa dosad zaraženim osobama. U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirana su 24 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 317 uzoraka.

U ovome trenutku na području naše županije aktivno je 497 slučajeva zaraze. Trideset novozaraženih osoba je sa područja Grada Zadra, 11 sa područja Grada Benkovca, 7 sa područja Grada Nina. Po dvije osobe su sa područja općina Bibinje i Poličnik,  po jedna sa područja gradova Obrovca i Biograda te općina Jasenice, Pakoštane, Pašman, Posedarje, Povljana, Privlaka, Ražanac, Sv.Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji. 

Testiranje u  Domu za starije i nemoćne osobe  „Ivan Pavao II“ u Biljanima Donjim pokazalo je da su još dva štićenika i 5 djelatnika pozitivni na koronavirus i svi su asimptomatski. 

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić ističe: Ovo je očekivani rast novooboljelih, no još uvijek je situacija stabilna i zadovoljavajuća s obzirom da su brojke dvoznamenkaste. Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo još uvijek uspje u roku od 24 sata  obraditi sve osobe pozitivne na koronavirus i njihove kontakte, no s obzirom na stalan rast novooboljelih neke ne uspijemo kontaktirati. Stoga molimo sve one koji znaju da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine ili se samoizoliraju i distanciraju od ljudi na 10 dana. Sada smo u fazi epidemije kada moramo zajedno raditi na suzbijanju širenja virusa, paziti jedni na druge, posebno stariju i osjetljivu populaciju, ponašati se odgovorno prema sebi i drugima. Na taj način štitimo i zdravstveni sustav, jer ukoliko opteretimo bolnice, bit će onemogućeno ili otežano liječenje teških bolesnika. Iz najnovijih podataka vidljivo je da i mlađe osobe mogu imati teže simptome i kliničku sliku, pa apeliramo na sve naše građane da se ne okupljaju u skupinama preko dozvoljenog broja i da se pridržavaju svih preporuka, zaključio je dr. Alan medić.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.