Hrvatski radio

Radio Zadar

Velike skosavice za velike lignje

17.03.2023.

06:53

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Velike skosavice za velike lignje

Velike skosavice za velike lignje

Foto: B.Bulić / Radio Zadar

Premda je proljeće u zraku, pod morem u mnogim segmentima još uvijek vladaju zimski uvjeti, barem kada je u pitanju lov liganja, a posebno panula namijenjena ovim uvijek traženim delicijama. Lov liganja je neiscrpna tema koja je redovito na dnevnom redu kod većine lignjolovaca. Teorija o tome što napraviti da bismo ulovili onu najveću ima bezbroj, no teorija je teorija i nažalost se često poprilično razlikuje od prakse.

Što dobru varalicu čini dobrom? Boja? Oblik? Naoružanje? Naravno sve su to detalji koji varalicu mogu činiti boljom ili lošijom, no ono što je čini uistinu dobrom je njena lovnost. Varalica koja lovi je dobra varalica, dok ona koja ne lovi može biti najljepša i najhidrodinamičnija, i u skladu s tim, zapravo, loša.

Varalica namijenjenih panulanju liganja na tržištu ima jako puno i stoga je u principu teško odabrati nešto novo, nešto drugačije od dosada viđenoga, a da bude istovremeno i lovno.

Pritom se lignjolovci najčešće love na onu staru trapulu koja kaže da postoje varalice za lignje i varalice za ljude.

No kao što sam rekao, većina je varalica namijenjenih lovu liganja ipak lovna, ali za nasukavanje najvećih ili barem onih ozbiljno velikih postoji mali trik.

Jedan od problema koji mnoge panulaše muči je ardura, svjetleći plankton koji na izdajnički način i najnevidljiviji fluorokarbon pretvara u iskričavu jasno vidljivu strunu, baš kao i sve prateće detalje sistema. Dok je ardura u moru se baš ništa ne može učiniti nevidljivim. No ono što se ne može u potpunosti sakriti, ne treba ni sakrivati već samo još jasnije istaknuti.

Za vrijeme ardure je u moru sve drugačije nego inače. Svaki pomak bilo čega je svjetleći tako da ni kretnja skosavice zapravo nije neprirodna.

Ako je skosavica mala, tada struna, eventualni zogulin ili kopča dominiraju, budeći kod liganja stanovitu dozu podozrivosti.

Ali ako je skosavica velika, tada struna, odnosno predvez s pratećim elementima doslovno pada u drugi plan.

U odabiru skosavica se mora imati u vidu stalno prisutna instinktna kalkulacija oko veličine potencijalnog obroka i utrošene energije, a na što se uvijek nadovezuje i veličina predatora. Dok će neki gavun od 5 centimetara maloj lignji biti dostatan za cijeli dan, velika lignja takav plijen neće ni pogledati jer joj je kalorično neisplativ. No zato će se bez oklijevanja zaletjeti za nekom krupnijom bugvom koja će pokriti sve njene hranidbene potrebe.

A kad je mjesečina, tada i kolorit skosavica dolazi do punog izražaja. Hologramski efekti su više nego učinkoviti. I najmanji trak svjetla površina tako obojanih skosavica lovi i reflektira na specifičan način budeći u predatorima njihove lovačke nagone i kad su potpuno siti.

Ono što je bitno naglasiti je da za panulanje velikih liganja treba birati velike skosavice, dužine oko 13 centimetara.

Takve su skosavice najčešće teške oko 17 grama i u ponudi uvijek postoje dva temeljna modela.

Prvi je model deblji, pogotovo u prednjem dijelu i kao takav ima malo širu i sporiju amplitudu u svom teturavom hodu čemu osim stabilizatora pogoduje i sama konstrukcija tijela. Tako spore i široke kretnje idealne su za lov na rubu kurenta gdje povremeno jače strujanje izaziva one tako provokativne drhtaje na koje nijedna lignja nije imuna.

Za razliku od tog debljeg modela, vitki i tanki modeli se zbog užeg i elegantnijeg tijela puno lakše probijaju kroz more. Širina amplitude koju u povlačenju ove tanje skosavice ostvaruju je nešto uža i brža što se u prvom redu može zahvaliti konstrukciji stabilizatora. Ukoliko je kurenat jači, ova je skosavica nešto bolji izbor.

Boja je stvar osobnog izbora u skladu s lovnošću na određenom području ili s mjesečevom fazom.

Idealno ih je povlačiti po plitkim terenima od 8 do 18 metara, bez ikakvog dodatnog otežanja brzinom od 1,5 do 2,2 milje, a što ovisi ponajprije o kurentima.

Naravno, osim velikih 'rapala' mogu se povući i velike oite, s jednako dobrim izgledima.

A ako ih povučete po uistinu plitkom moru, nemojte se iznenaditi ako vam se objesi i koja sipa jer su sipe posebno pohlepne na te velike skosavice.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici