Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki broj mladih vozača pije i vozi... i pogiba u prometu

03.11.2015.

12:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća ponovo pokazuju zabrinjavajući trend konzumiranja alkohola kod mladih vozača –36 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi. Od ukupno 555 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje, samo 28 posto nije konzumiralo alkohol.

Više od pola mladih vozača konzumira alkohol tijekom noćnog provoda čime se nastavlja ovaj negativni trend u odnosu na prošlu godinu.

Pokazuju to podaci akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći sa 17. na 18.listopada u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Varaždinu. U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već četvrti godinu zaredom ukupno je sudjelovalo 679 mladih između 18 i 26 godina, a održala se pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije RYD (Responsible Young Drivers), udruge Sigurnost u prometu (SUP) i Mladi na djelu. 

Podaci prikupljeni u noćnim klubovima u pet hrvatskih gradova pokazuju kako je od ukupno 555 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje, samo 28 posto nije konzumiralo alkohol, dok ih je 37 posto konzumiralo alkohol u zakonskim okvirima. Zabrinjavajući je podatak da je 36 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi te je kod pojedinaca izmjereno od 2,34 pa do zabrinjavajućih 3,42 promila pri čemu prevladavaju osobe muškog spola. 

Kada se usporede rezultati s prošlom godinom, od ukupnog broja osoba koje su dobrovoljno pristupile alkotestiranju, ove godine 12 posto više osoba su konzumirale alkohol u zakonskim okvirima. Ohrabrujući je podatak daje ove godine 4 posto manje mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi. Time se pokazuje pozitivan utjecaj ovog projekta na svijest mladih pogotovo ako se uzme u obzir veći interes mladih koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za 8 posto. 

U usporedbi s 2013. godinom, 27 posto manje osoba je u ovogodišnjoj akciji konzumiralo alkohol u zakonskim granicama. Međutim kada se usporedi postotak mladih vozača u 2013. godini koji su u dahu imali preko 0,5 promila alkohola, ove godine je vidljiv pad takve prekomjerne konzumacije alkohola s obzirom da je čak 28 posto manje osoba zabilježeno s visokom koncentracijom alkohola u krvi. 

Na osnovu toga se može zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ove i sličnih preventivno-sigurnosnih edukativnih aktivnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.