Hrvatski radio

Radio Zadar

09:18 / 02.04.2015.

Autor: S. Dražić

Veliki četvrtak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja u kojem Crkva slavi otajstvo euharistije, Kristove muke, smrti i uskrsnuća. U svim stolnim crkvama biskupi će sa svećenicima svoje biskupije slaviti Misu posvete ulja, a svećenici će obnoviti svoje svećeničke zavjete. U predvečerje današnjega dana u svim će se crkvama slaviti mise posljednje večere. Obredom pranja nogu vjernici se spominju Isusove posljednje večere s učenicima, njegove ljubavi i poniznosti. Na današnji dan ustanovljena su dva sakramenta: euharistija i sveti red.

Misu posvete ulja zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi u katedrali sv. Stošije u 9 sati u zajedništvu sa svećenicima Zadarske nadbiskupije. Na misi će nadbiskup blagosloviti ulje i posvetiti krizmu. Blagoslovljeno ulje koristi se za bolesničko pomazanje, a posvećeno ulje, krizma, u sakramentu krštenja, potvrde i svetog reda, te posveti oltara i crkve. Tom prigodom svećenici koji djeluju u nadbiskupiji obnavljaju svoja svećenička obećanja.

Misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja euharistije i svećeništva zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi u katedrali sv. Stošije u 19 sati. Za vrijeme mise nadbiskup će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.