Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki dan u NP Paklenici

26.04.2018.

19:10

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Gdje je priređena svečana dodjela povelja povodom upisivanja bukovih šuma Paklenice i Sjevernog Velebita na UNESCO-v Popis svjetske baštine. Iznimnost bukovih šuma temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Svečanosti je nazočilo dvoje ministara i zadarski župan.

Odluka o uvrštenju na popis svjetske baštine datira još iz srpnja prošle godine, no tek su danas u prave ruke stigle i službene povelje. Ministrica kulture Nina Obuljen Korižnek pohvalila je prije svega napore u očuvanju i zaštiti naše bogate prirodne baštine: Koji zapravo kroz sustav NP parkova, Parkova prirode i ostalih u resoru rade na tome da to iznimno bogatstvo koje smo naslijedili i u današnjem vremenu brojnih ugroza očuvamo.


Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način, to je veliko priznanje, ali i obveza - poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić: Preko 2 000 tisuće hektara na području NP Paklenica i 1289 hektara na području NP Sjeverni Velebit uvršteni su na popis Svjetske baštine Unesco-a, moramo biti ponosni.. 

Biti dio priče Unesco otvara i mnoge prilike vjeruje ravnateljica Nacionalnog Parka Paklenica Natalija Andačić, pogotovo što je u slučaju bukovih šuma Hrvatska ušla na listu s još 10 eurospkih zemalja, pa je tu naglasak na međunarodnoj suradnji: Evo već se neki projekti počeli, neki se dogovaraju za EU fondove, dakle sve ovo nas je povezalo. 

To je prava prilika i za lokalnu zajednicu dodaje ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit - Irena Glavičić Sertić: Unesco markica, znamo da privlači određeni broj turista, no tu uvijek moramo tražiti određenu ravnotežu u cilju očuvanja prirode.

Povelja je, slažu se svi, stigla u pravi trenutak pred sam početak nove turističke sezone.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.