Hrvatski radio

Radio Zadar

06:55 / 03.04.2015.

Autor: S.Dražić

Veliki petak-dan Kristove muke

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Crkva danas prati Isusa u Njegovim posljednjim trenucima zemaljskoga života. Za kršćane dan je pokajanja, sabranosti, molitve i odricanja. Veliki petak tajna je Kristove ljubavi i Križa. Krist je znak i svjedok Očeve ljubavi prema čovječanstvu ali i svakom čovjeku.

 On je svojim križem,mukom i smrću preuzeo grijehe svijeta i sve osobne grijehe ljudi. Bog nije odbacio grješnog i slabog čovjeka već ga je otkupio od grešnosti i po Kristovoj muci i smrti otvorio mu put k sebi.Večeras će se u svim crkvama čitati izvještaj Muke Gospodnje. Molit će se za potrebe svijeta i Crkve i klanjati  svetom  križu  u znak zahvalnosti i poštovanja prema Krstovoj žrtvi kojom je čovjek pomiren s Bogom.U mnogim će se župama održati i  tradicionalne noćne procesije s križem.  

U 19 sati, u zadarskoj katedrali počinje Služba Muke Gospodnje s pjevanjem Muke Gospodnje i klanjanjem svetom križu. Nakon obreda, kojeg će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić slijedi procesija Velikoga petka s pjevanjem prijekora "Puče moj". Procesija, u kojoj će nadbiskup nositi Kristov križ, proći će Širokom ulicom preko Narodnoga trga, do crkve svetoga Šime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.