Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki planovi na Viru

18.03.2015.

09:06

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vir u idućih pet godina planira investicije od 20 milijuna eura u kapitalne turističke projekte. Privatne iznajmljivače općina će pratiti potporama do 75 tisuća kuna za podizanje standarda smještaja, rekao je direktor tvrtke Vir turizam Zdenko Mičić.

Što se tiče ulagača koji planiraju izgradnju većih turističkih objekata, Mičić ističe kako će kapitalne projekte s preko 25-30 smještajnih jedinica, bez obzira jesu li to hoteli, apart- hoteli ili kampovi, općina sufinancirati donacijama i subvencijama na način da će se investitor osloboditi plaćanja komunalnih naknada, priključaka vode i struje.

            Znamo koliko to košta kad su u pitanju veći kapitalni objekti - to u većoj investiciji može doći i do iznosa od 20 posto ukupnih ulaganja - a investitoru ćemo pomoći i subvencijom kamate do 0 posto za cijelo vrijeme trajanja investicije. Takve uvjete investitorima danas nitko ne pruža, siguran sam da će ti poticaji nakon malo snažnije promocije privući znatan broj investitora na Vir - ističe direktor Mičić te dodaje kako je temelj svemu prostorno planiranje… 

             Prostorni plan je u fazi izmjena i dopuna , pripremljen je urbanistički natječaj za uređenje obalnog pojasa i samog središta Vira koji će biti raspisan i mi pozivamo sve najkvalitetnije arhitekte i urbaniste da se svojim prijedlozima uključe - rekao je Mičić za Radio Zadar.

Cilj je na Viru u idućih pet godina izgradi 10 hotela i 10 mini-turističkih naselja s četiri i pet zvjezdica, 10 kampova, tri nautičke luke i 100 bazena. Prema planovima, a nakon prvog integralnog hotela, prvi hotel na Viru s pet zvjezdica i sa 100 smještajnih jedinica u gradnju kreće najkasnije 2017.

Do 2020. godine predviđena izgradnja i polivalentnog doma kulture s kongresnom dvoranom, tri nautička centra s ukupno 600 vezova, a duž cijele virske obale s oko tisuću, te sportsko-rekreativnog centra sa stadionom. U turističkoj zoni Srpljica predviđena je gradnja velikog Aqua parka te camping resorta za tri tisuće gostiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.