Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki umjetnik Naji Hakim i zbor Cantores sancti Marci na 4. ZOF-u

18.09.2022.

09:39

Autor: HRT Radio Zadar

Naji Hakim

Naji Hakim

Foto: Aleksej Vilegžanin / PR

Večeras Zadar Organ Festival iz Francuske na raskošne Eisenbarthove orgulje zadarske katedrale dovodi i jednog od najvećih europskih orguljaša i skladatelja – Najija Hakima. 

Taj nagrađivani umjetnik nastupit će u 20 sati s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača. Ulaz na koncert je besplatan.


Na bogatom programu nalazi se niz djela inspiriranih sakralnim temama, od kojih je velika većina vlastiti opus Najija Hakima – „Osim Cantilene, koja je ustvari samo posudila melodiju Francisca Barbierija, sav program koji sam pripremio za Zadar duboko je ukorijenjen u moju čvrstu katoličku vjeru, bilo da se radi o gregorijanskim melodijama, ili popularnim temama“ – najavio je sam orguljaš.


Od djela za orgulje na nedjeljnom programu, Hakim je posebno istaknuo skladbu Ubi caritas koja je nastala kao reakcija na pandemijski kaos: „Skladba Ubi caritas nastala je kao reakcija na tragičnu svjetsku situaciju koja nas prati još od 2020. godine i pokušava eliminirati ljubav i dobročinstvo!“ kazao je Hakim i nastavio: „U toj sam skladbi parafrazirao melodiju istoimenog gregorijanskog korala u želji da naglasim njegov tekst: Ubi caritas et amor, Deus ibi est. U prijevodu, to znači Gdje je milosrđe i ljubav, ondje je i Bog.“ Osim tog, Hakim je najavio i jednu improvizaciju na glazbenu temu iz zadarskog zavičaja.


Djela za orgulje Najija Hakima prepoznatljivog su ezoteričnog zvuka koji evocira impresionističke slike nedefiniranih i otvorenih linija. Djela su mu duboko introspektivna, emotivna i redovito potiču na kontemplaciju, a tek rijetko iz njih provali destruktivna energija kaosa koji teži ka konačnom smirenju. O svom opusu, Hakim kaže: „Charles Tournemire je rekao kako je svako djelo koje nije napisano u čast Bogu beskorisno, i ja se s time u potpunosti slažem. Upravo su zato sve moje skladbe čin zahvale inspirirajući kontemplaciju i radost!“


Iako je porijeklom izvan Francuske, točnije iz Libanona, Naji Hakim postigao je ono što tek rijetki orguljaši postižu. Dosegao je do namještenja glavnog orguljaša u dvjema pariškim crkvama – bazilici Presvetog Srca Isusova i crkvi Presvetog Trojstva – gdje to namještenje predstavlja najviši status i pohvalu glazbenika. Njegove nagrade, priznanja i odlikovanja niti ne stanu na ove stranice. Ipak, taj renomirani svjetski orguljaš svoje će zasluge pripisati: „Duhu svetom, mojim roditeljima, Amini Hakim, mojoj ženi Marie-Bernadette Dufourcet i mojim učiteljima, prvenstveno Jeanu Langlaisu“. Njegov je moto, kaže: „danas, možda više nego ikad s obzirom na kafkijansku situaciju u svijetu 'Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!', Samuel 3,9. Duh sveti šalje svoju milost inspiracije, a sve što mi moramo napraviti je otvoriti oči, uši i srce, i konačno prihvatiti tu jarku svjetlost.“


Koncert je organiziran u suradnji sa Župnim uredom katedrale sv. Stošije i Zadarskom nadbiskupijom. Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a ostali koncerti ZOF-a su organizirani u suradnji s crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Koncertnim uredom Zadar i nizozemskom orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.