Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliko srce američkog humanitarca

09.01.2016.

10:08

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

75-godišnji Amerikanac Coley McDevitt u zadarskom socijalnom samoposluživanju volontira od samog početka, malo više od godinu dana. Pridružili su mu se i brojni Zadrani pa su police uvijek pune. Samo u prosincu prikupljeno je više od 3 tona hrane, što je dovoljno za 530 korisnika.

Za 75-ogodišnjeg Coleyja klaustar Svetoga Frane drugi je dom.

Mislim da nas je Bog poslao da činimo dobra djela, pomažemo ljudima. Ako ne pomažeš drugima, i nemaš baš neku svrhu - ja tako mislim...- kaže McDevitt.

Coley u Zadru živi poslijednjih 5 godina. Umirovljeni pilot i djelatnik američkog Crvenog križa, humanitarac u srcu, u Zadar se zaljubio na prvi pogled.

On je toliko sretan kad pomaže ljudima. Posebno kada mu djeca dođu...on samo se zasvijetli očima. Kad su dječica tu on je galvni, on uživa u ovome. Ništa mu nije teško! - govori njegova prijateljica Đeni Jukić Miljak.

Rad u socijalnoj samoposluzi kao stvoren je za Coleyja koji usto financijski pomaže jednu afričku obitelj te školovanje siromašne djevojčice. Od čak stotinu volontera u ovoj samoposluzi on je - poseban.

Coley je uvijek tu. On je postao naš brend..ne znam kako još da se izrazim...Najveći lokal patriota...ali svjetski, donio je posebnu klimu. - kaže Tanja Blaslov iz zadarske Socijalne samoposluge.

A ova zadarska Coleyju se toliko sviđa da na odlazak u Sjedinjene Države više i ne pomišlja.

Ne... ne želim se vratiti u SAD. Sretan sam ovdje u Hrvatskoj, i planiram ostati najmanje slijedećih 300 godina. Najmanje toliko! - smije se McDevitt.

Dobra je to vijest za socijalnu samopuslugu, u kojoj ni nakon blagdana ništa ne nedostaje. Pa ni zahvalnosti sretnih korisnika.Ova dirljiva poruka stigla je od djevojčice s Downovim sindromom.

To je naša plaća, ovo nam je sve. Zbog ovoga smo tu!!! - objašnjava Igor Blaslov iz Socijalne samoposluge.

U samo nekoliko metara četvornih u klaustru Svetog Frane u godinu se dana dogodilo čudo. Ljudi su se pokrenuli i počeli promišljati što mogu učiniti za one koji oskudijevaju u najosnovnijem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.