Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliko zanimanje za UP uvale Bregdetti

29.01.2019.

20:31

Autor: A. M.

Veliko zanimanje za UP uvale Bregdetti

Veliko zanimanje za UP uvale Bregdetti

Foto: - / -

Mjesni odbor Arbanasi organizirao je, nakon neuspjele rasprave prije dva tjedna, ponovljeno predstavljanje izmjena prostornog plana koji se odnosi na prostor bivše Zadranke gdje se planira gradnja novog stambenog naselja. Ovoga puta odaziv građana bio je iznimno dobar.

Iz Mjesnog odbora poručuju kako je plan nedovoljno transparentan te kako nisu sigurni da će javni interes biti ispoštovan. O ovome je raspravljalo i Gradsko vijeće. Pročelnik za graditeljstvo zamjerio je mještanima Arbanasa što o svemu nisu razgovarali na prethodnoj zakazanoj javnoj raspravi dok je gradonačelnik ustvrdio da mu nije jasno zašto se oko svega dignula tolika prašina. Investitior plana je vlasnik tek dijela zemljišta, dok je većina u vlasništvu države. Mještani Arbanasa stoga smatraju da ih se nije dovoljno uključilo u osmišljavanje sadržaja od općeg interesa, koje će plan jamčiti. 

- Nije rađeno u skladu sa Zakonom o prostornim uređenju, tražimo pismeno očitovanje Hrvatskih željeznica Republike Hrvatske da su sukladni sa planom, zatim da se precizno označe lokacije zelenih površina i parkirnih mjesta, tražimo da se izradi prometna studija i tražimo čvrste pismene garancije za nogometno igralište, kazao je predsjednik MO Arbanasi Zvonimir Rogić.

Arbanasi smatraju da plan u mnogo čemu nije dovoljno precizan. Nedostaje studija o utjecaju na okoliš te da bi bilo svima razumljivije da su projektanti izradili 3D prikaz. Boje se da će provedbom biti narušene tradicijske vrijednosti. Popis primjedbi dostavljen je odgovornima.
S obzirom na važnost urbanizma na području grada Zadra i s obzirom na važnost svega onoga što urbanistički planovi donose u Mjesnim odborima i u gradu, mislim da je bitno da čujemo i na ovaj način još jednom od građana svoje određene...pitanja i zahtjeve, da razjasnimo sve nedoumice i sve dileme, kazao je pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra Darko Kasap.
Primjedbe su ocijenjene konstruktivnima, organizatori vjeruju da će biti uvrštene prilikom razrade plana i očekuju da će ubuduće biti o svemu bolje obaviješteni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.