Hrvatski radio

Radio Zadar

Velom Kuntradom od Kampe do Foše

24.05.2017.

10:29

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Velom kuntradom od Kampe do Foše'' naziv je sinoćnjeg predavanja kojim je prof. dr. Pavuša Vežić, sa Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, želio približiti povijest jedne od nekad najvažnijih ulica u gradu, koja se proteže od Foruma, nekada Kampa, sve do Foše.

,,Vela kuntrada'', nekadašnji je naziv ulice koja se protezala od Kampa, što je zapravo bio Forum sve do Kamenih vrata od Foše. Ulica je većim dijelom bila pošteđena od stradanja u tragičnim razaranjima Drugog svjetskog rata za razliku od mnogih drugih. Posebnost te ulice jest što je njezina povijesna slika bolje sačuvana nego u drugim dijelovima našega povijesnoga grada te je jedna od najdugovječnijih – otkrio nam je prof. dr. Pavuša Vežić dodajući kako je nekad upravo ta ulica živjela dinamičnim životom i u njoj se odvijala glavna komunikacija između ljudi iz okolice Zadra, koji su, kroz Fošu baš tom ulicom dolazili do poljane koja je bila glavna tržnica.

Bila je ona hrbat samoga grada, put na koji se kasnije naslanja cijela geometrija Poluotoka. Trebalo je puno vremena da se formira njezin izgled, a to se dogodilo tek u 19. stoljeću. Ulica je nastala već u antičkoj urbanizaciji i tada je Vela kuntrada bila jedna od najvažnijih ulica grada. Forum je bio zatvoren trjemovima, a kroz njih put je vodio iz Vele kuntrade u sam Forum. Tijekom kasne Antike sve je porušeno. Za vrijeme vladavine Mlečana Forum se nazivao ,,Piazza dell' Erbe'' i bio jedan od najvećih trgovišta u gradu.

U Drugom svjetskom ratu, osim katedrale, sve su zgrade uokolo porušene po nalogu Benita Mussolinija, koji je, kako je kazao prof. Vežić, želio da se pokaže pločnik rimskoga Foruma uz izjavu: ,,gdje su Rimljani, tu je Italija.'' Profesor Vežić tvrdi kako su neke od tih zgrada bez problema mogle biti sačuvane. Tad je grad zauvijek izgubio svoje trgovište. Danas je Forum, kako ga je nazvao profesor Vežić, ,,arheološki park'' s vrlo dobro osmišljenom vizurom. U ovoj ulici nalaze se neki od najvrednijih spomenika kulture, a u njoj su živjele poznate zadarske obitelji, kao što je obitelj Borelli.

Umiranje života i u ovoj ulici, smatra prof. Vežić, veliki je teret ove generacije. Foša, za koju je naglasio kako je najbolje sačuvani i najljepši srednjovjekovni portal na cijeloj hrvatskoj obali, s kojim se može mjeriti jedino ulaz u Dioklecijanovu palaču u Splitu, najbolji je završetak ,,Vele kuntrade'' kao najpoznatije ulice u gradu, naravno, nakon Kalelarge. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.