Hrvatski radio

Radio Zadar

Vesele košarice uz mirisne pogače-kako su vam ispale?

12.04.2020.

08:40

Autor: Radio Zadar

foto: Narodni muzej Zadar

foto: Narodni muzej Zadar

Foto: - / -

Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice. Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice, npr tuckanje pisanicama vrhovima, dok se jaje ne raspuca.

Tijekom Velike subote spremaju se uskrsne pogače (oblija, blagoslovnica). Dječja pogača bila je istog oblika ali manja ili u obliku pletenice. U kopnenom dijelu bilo je rašireno bojanje jaja broćevom bojom (korijen biljke broć daje crvenkasti ton) ili ljuskama kapule. Obojeno jaje znalo se namazati mašću. Djeca bi se ovim jajima tucala - podsjećaju na uskrsne običaje Sjeverne Dalmacije na stranicama Narodnog muzeja Zadar. Podsjećaju kako je Veliki tjedan (Vela šeteman) ove godine posve drugačiji jer se odigrava u intimi obiteljskog doma, no unatoč tome, pisanice bojane kapulom u košarici okružene autohtonim cvjetovima zdrav su i veseo ukras svakog blagdanskog stola, pa i u korona-uvjetima.

Sretan Vam Uskrs želi Radio Zadar ! 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.