Hrvatski radio

Radio Zadar

Veterani humanitarnoj akciji za Matea Torića i njegovih osmero djece ostalih bez majke

11.12.2021.

16:47

Autor: veterani 7. domobranske pukovnije

Veterani 7.DP

Veterani 7.DP

Foto: N.J. / N.J.

Na 6. Degustaciji vina članova Udruge 7. Domobranske pukovnije, najbolje vino Damira Magaša.U humanitarnoj akciji veterani prikupili novac za zadarskog nastavnika Matea Torića i njegovih osmero djece koja su ostala bez majke

Kad bi se birao nabolji advent u Zadru i Zadarskoj županiji u konkurenciji bi se vjerojatno našao i onaj kojega organiziraju članovi Udruge veterana 7. Domobranske pukovnije. Kao i predohodnih tako su i ove godine, uz zanimljiv program i druženje na Vitrenjaku na prigodnoj svečanosti proglasili najbolje vinare iz vlastitih redova.

- Cilj je eduakcija naših članova. Rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Gotovo identični onima u Nadinu i drugim, etabliranim natjecanjima vinara, rekao je brigadir Danijel Kotlar, predsjednik Udruge.

Ove godine na natjecanje je pristiglo 38 uzoraka mladih vina od kojih su, prema ocijeni stručne komisije u sastavu Marina Pavlović, Nikolina Paleka i Dragana Šulentić, njih 28 “pokupili” zlatne, srebrne i brončane medalje. Samo 10 vina je odbačeno i to uglavnom zbog mana kao što su octikavost, mišavost i oksidacija koje se mogu lako okloniti dosumporavanjem i pretakanjem.

Najviše razloga za zadovoljstvo ima Davor Magaš iz Crnoga čiji Merlot je ocijenjen sa 90 bodova, najviše od svih na ovogodišnjem natjecanju.

-Znao sam da imam dobro vino ali tituli šampiona se nisam nadao, rekao je Magaš, neposredno nakon što je iz ruku zadarskog župana Božidara Longina primio veliki pehar te zlatne plakete za najbolje vino uopće te najbolje u kategoriji crnih vina. Iza Magaša su ostali etablirani vinari Tomislav Glavić na drugom i Darijo Buljat na trećem mjestu.

Najbolje ocijenjeno bijelo vino je ono Davora Čurjurića, viceprvak je Darijo Buljat, a treće mjesto zauzelo je vino Marija Kalmete.

 Kad sam ih naučio ja sam ostao bez medalje, duhovito je prokomentirao brigadir Kotlar koji je za svoja vina višestruko nagrađivan ne samo u “domobranskoj konkurenciji” nego i na etabliranim natjecanjima u Nadinu, Benkovcu, Stankovcima, na Sabatini…
Župan Longin i sam vinogradar i maslinar ni ovaj put nije propustio spomenuti uspjehe vinara i maslinara Zadarske županije kako na Decanteru u Londonu gdje su osvojili 17 medalja i najpoznatije svjetsko natjecanje NYIOOC u New Yorku gdje su naši uljari “pokupili” 10 zlatnih i dva srebrna odličja. Nije ostala nezapažena ni njegova gesta kada je brigadiru Kotlaru uručio “baksu” sa tri svoja najbolja vina uz komentar “da Danijel ima što piti za božićne blagdane”.

Šala, pjesme i dobrog raspoloženja nije nedostajalo, ali ni pijeteta za poginule i umrle suborce. Uz minutu šutnje evocirali su uspomene na Đovanija Matešića Jeremiju i nedavno preminulog Danijela Telesmanića Dida, ratnog zapovjednika 7. Domobranske pukovnije. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu umrlom 10. prosinca prije 22 godine. Da je živ, podsjetio je Kotlar, predsjednik Tuđman bi imao 99 godina.

Pripadnici Udruge veterana 7. Domobranske pukovnije su ostali vjerni tradiciji da na svakom druženju prikupe i pomoć za sugrađane i suborce kojima je potrebna. Ovaj put prikupili su sredstva za obitelj zadarskog nastavanika Matea Torića, koji je nakon smrti supruge ostao sam sa osmero djece. Pomažemo i pomagat ćemo, dobro je činiti dobro jer dobro se dobrim vraća, poručio je Danijel Kotlar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.