Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Bagerom do zametenog Zavižana

09.01.2017.

14:33

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Zavižanu, već 43 godine živi motritelj Državog hidrometeorološkog zavoda Ante Vukušić, koji za tjedan dana odlazi u mirovinu. Stekao je kultni status među planinarima. Ovih dana upravo se do njega bilo najteže probiti. Našoj ekipi trebalo je sedam sati da dođe do Zavižana.

Ne zna čovjek u prvom trenutku je li ovo brod koji se probija kroz zapjenjeno more ili more snijega.

Mi smo znali ovaj put do Zavižana probijati po 3-4 dana. - kaže Mladen Burić iz tvrtke Lika ceste.
A dug je samo 17 kilometara. I vjerovali ili ne, i u ovakvim uvjetima ljudi dolaze na Zavižan. Ova hrabra ekipa HGSS-a iz Osijeka već dva dana luta bespućima Velebita na debelim minusima. Zašto?

Zanimljivo je doći vidjeti po ovakvim uvjetima kako to izgleda. - objašnjava Dragan Jurić iz HGSS-a Osijek.
Njegova kolegica Darija Galinec kaže kako su vidjeli i vučje tragove nas putu.

Na nekim mjestima bager je morao proći više puta kako bi napravio hodnik kroz koji će se zadarska ekipa HTV-a probiti. A probijala se više od 6 i pol sati.

Iz Zadra smo krenuli jutros u 5, 30, sad je evo 12 sati. 6,30 sati se probijamo. Pomažu nam bageri koji cijelo vrijeme idu ispred i iza nas, ali i djelatnici Nacionalog parka Sjeverni Velebit. - objašnjava Ante Kolanović. 

Tek nakon 17 kilometara probijanja kroz snijeg, shvatili su zašto je Ante ovdje izdržao 43 godine.

Planina u kojoj sam rođen, to je najljepše i svaki dan je drukčiji, povezanst s obitelji je, što se tog tiče, svaki susret posebna radost, a najgora je studen. A liječnik, prehlade, bolesti...? '86., pa prošle godine i to je to... - kaže Ante Vukušić iz DHMZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.