Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Bura iz mora izbacila najveću glavatu želvu dosad viđenu na Jadranu

10.01.2017.

07:40

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nevrijeme koje je haralo podno Velebita iz Karinskog je mora na obalu izbacilo najveću glavatu želvu dosad viđenu na Jadranu. Golema kornjača, srećom, ostala je živa zahvaljujući nekolicini mještana Pridrage i zadarskom dr. veterine, Marinu Mirčeti, koji su nakon dojave krenuli u akciju spašavanja.

Duga metar i 35 i prema prvim procjenama stara i 100 godina. Dužina oklopa iznenadila je i veterinara Marina Mirčetu, koji je želvi pružio prvu liječničku pomoć

Dužina oklopa je 100 cm to je zasad neviđeno na Jadranu. - kaže veterinar Marino Mirčeta. Trebalo se namučiti kako bi želvu s obale otpremili na sigurno.

Nas 8-ro ju je nosilo , 2 ure, jedan kilometar, teška je preko 130 kila. - priča Željko Mirčeta.

Kako je želva, koja inače ima savršenu navigaciju, završila na suhom.

Bura, Bura ju je izbacila, misečina i velika hladnoća nju su bacili na kraj, više se nije mogla vratiti nazad. - objašnjava Željko Mirčeta. Želva je na prvi pogled u dobrom stanju. 

Ona je ugojena,i debela vidi se da je zdrava. - kaže Stojan Masar. Čini se da nije životno ugrožena, unatoč pretrpljenoj traumi.

Mi se nadamo da će preživjeti, ona je pothlađena, dehidratizirana i izmrcvarena. - objašnjava dr. Mirčeta. U odlično koordiniranoj akciji po želvu su, čim su doznali, došli stručnjaci iz Pule.

Ona sad ide u Pulu u akvarij . Ovdje joj je pružena prva pomoć i sad će je tamo dalje liječiti. - ističe Nikola Galović iz Stacionara za želve u Puli. Da nije bilo bure, možda nikad ne bi ni vidjeli ovu golemu i predivnu stanovnicu Jadrana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.