Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Čemu su služile neobične amfore u Ninu?

29.01.2016.

15:31

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ninu je pronađeno neobično arheološko nalazište. Amfore u pijesku, pravilno poredane, koje su najvjerojatnije služile kao zid ili možda dio nečijeg vrta. Ako se znanstvenim analizama utvrdi da su pretpostavke točne, bit će to prvi antički vrtovi u zidu dosad nađeni.

Pronaći amfore u Ninu, u gradu na ruti Rimskih careva, nije ništa neobično. No, amfore, na koje su ovih dana naišli arheolozi, na dugoj pješčanoj ninskoj plaži, pobudile su njihovu pozornost, i dakako,  znatiželju. Zanimljive su po tome što nisu nabacane, znači nije riječ o potopu broda, nije nabacan materijal bez veze, sve su postavljene u nizu, kaže Mate Radović, kustos Muzeja ninskih starina.

Poredalo ih se, na dijelu koji se istražuje, njih 60-ak. A u ninskim amforama, još nešto neobično, ni vino, ni ulje. I što je zanimljivo, svaka ili skoro svaka, ima u sebi nekakvu vrstu vegetacije, koja je unutra najvjerojatnije rasla, jer vidimo po lomu stijenke, da je biljka rasla iznutra prema vani, ističe Dino Taraš, kustos Arheološkog muzeja u Zadru.

Koje su biljke, koliko su stare, znat će se nakon znanstvenih analiza, a zatim i više o tome čemu su služile i zašto su se našle u amforama. Jedno 30 metara odavde nalaze se ploče, riječ je o geološkom fenomenu. Upravo mi mislimo da su zbog ploča amfore naknadnio postavljene, zbog nekakve nivelacije, ili nečeg sličnog, kaže Radović.  

Pravilan red ploča, a nedaleko i red amfora, jesu li u kakvoj tajnoj vezi, tek se treba utvrditi. Jesu li i te amfore stavljene radi drenaže cijelog terena, radi utvrđivanja tla, radi nekakve brane, makar je more bilo niže puno u ono doba, možemo samo spekulirati, dodaje Taraš.

Jesu li Rimljani u amforama uzgajali cvijeće ili ljekovito bilje, i jesu li kamene ploče nekad bile norski obrambeni bedemi, zasad tajnu znaju i čuvaju nepregledne pješčane ninske uvale.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.