Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Divlje odlagalište otpada na Silbi

31.05.2017.

15:33

Autor: Mladen Iličković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj godišnje nastane milijun i 190 tisuća tona građevinskog otpada. Slabe kontrole, blage kazne i nerazvijeno recikliranje građevinskog otpada pogoduju ilegalnom odlaganju takvog otpada. Čak se i sanirana odlagališta, poput onog na otoku Silbi, vremenom ponovo pretvaraju u divlje deponije.

Biologinja i članica Društva za očuvanje prirodne i kulturne baštine otoka Silbe Marija Kuljerić promatra koliko je naraslo divlje odlagalište u uvali Draga na otoku Silbi. 

Biologinja i članica Društva za očuvanje prirodne i kulturne baštine otoka Silbe Marija Kuljerić promatra koliko je naraslo divlje odlagalište u uvali Draga na otoku Silbi.

Nekada se ovdje odlagao i spaljivao sav otočki otpad. Sanaciju komunalnog otpada i njegov odvoz brodom na zadarsko odlagalište Diklo prije desetak je godina platio Fond za zaštitu okoliša.

I onda je jedno godinu dana bila ok situacija postavilo se pitanje gdje deponirati građevinski otpad kojeg ima dosta na Silbi i onda je graonačlenik Zadra donio rješenje o privremenom odlaganju građevinskog otpada dok se nađe neko rješenje rješenje. - kaže Marija Kuljerić.

Iako je Silba 50-ak kilometara udaljena od Zadra, administrativno mu pripada. 2011. godine grad Zadar napravio je novi plan sanacije i prema tadašnjoj količini otpada procijenio da je potrebno novih 1,7 milijuna kuna.


Žana Klarić iz Upravnog odjela za otoke i zaštitu okoliša Grada Zadra misli da treba pokušati to riješiti preko europskih fondova ili preko Fonda za zaštitu okoliša i energetksu učinkovitost kada će u svojemu programu imati i sanaciju divljih odlagališta.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost doznajemo da nemaju u planu sanaciju divljih odlagališta, s obzirom na to da su ona u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Zadarske gradske vlasti shvatile su da su komunalni redari nemoćni pred onima koji ilegalno odbacuju otpad jer ih po zakonu ne smiju legitimirati.
Na zadarskom odlagalištu doznajemo da sa Silbe nisu primili ni jednu tonu legalno zbrinutog građevinskog otpada.

Stoga apeliramo na građane da kada traže izvođače radova i da traže, pošto su to platili, od izvođača da otpad i zbrine. - poručuje Žana Klarić.

Dok neki žele da sve ostane kao dosad, drugima smeta što se uz građevinski otpad počeo odbacivati i drugi opasniji otpad. Iako ga se može besplatno odložiti na improviziranom reciklažnom dvorištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.