Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Djeca Paga trčala za malu Enu

28.04.2017.

16:56

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo sva djeca s otoka Paga trčala su za malu Enu, koja boluje od rijetke bolesti kostiju. Cilj utrke bio je prikupiti novac za ortopedsko pomagalo i nastavak Eninog liječenja u Austriji .

Kad se velika dječja srca slože, sve se može. Njih oko 500 našlo se na startu za malu Enu. Protrčavši ulicom kroz Kolan, zadovoljna, vesela lica i rumene obraščiće dočekala je osmogodišnja Ena s obitelji.

U listopadu Enu čeka 10 operacija. Nakon liječenja na zagrebačkoj Šalati, posljednje dvije operacije obavljene su u Beču, gdje se Ena ponovno sprema.

Prva operacija je bila 50 tisuća eura, druga 18, ova treća će koštati oko 60 tisuća eura. - kaže Enina majka, Ivana Škoda.

Četveročlana obitelj Škoda živi od 4 tisuće kuna. U dosadašnjoj nevolji , srećom priskočila je i država.

HZZO je pokrilo troškove te dvije operacije, a sve ostale troškove snosimo sami - kaže Enin otac, Marino. Eni treba pomoć sve do kraja puberteta, odnosno dokle god ne prestane rasti. Svaka kuna koja će pokriti troškove nabavke nove ortoze(proteze) bez koje se ne može kretati te puta i boravka u Beču, dobro je došla.

Prognoze austrijskih liječnika su optimistične. Maloj Eni svi držimo palčeve da i ona što skorije s vršnjacima protrči kroz cilj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.