Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Gastro obilazak

18.03.2017.

08:00

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Talijanska srednja škola Iz Bergama često ide na fakultativne izlete. U njoj se školuju gastro i enološki znanci, pa su tako odlučili posjetiti i vinograd kraj Zadra .

Bila je to izvrsna prilika i za zadarske učenike koji se školuju za kuhare - razmjena iskustva i znanja svakako će koristiti u njihovim budućim zanimanjima.

Školuju se za gastro i enološke stručnjake i često putuju. Tako iz teorije uskaču u praksu. Danima obilaze Dalmaciju, a zaustavili su se u vinogradu kraj Petrčana.

Možemo naučiti puno. Sve ono što ne možemo vidjeti na našem teritoriju, prvenstveno povijest, kulturu, i naravno, gastronomiju i enologiju. - kaže Alain Zanchi.

Četrdesetak učenika - školuje se za stručnjake u hranu i piću.

Posjetili su srednju školu za učenike u ugostiteljstvu koji su im prezentirali svoja znanja i mogućnosti. Hrvatsko talijanska interakcija dobra je za sve.

Jako je bitno radi iskustva jednog dana kad se zaposle, možda negdje i vanka i da na tom putu imaju istva kako je živjeti i kako se radi u drugoj zemlji. - kaže Mirko Poljak, nastavnik kuharstva.

Slaže se i Marina Radulić, enologinja: Bit će oni jednog dana šefovi i imat će već iskustvo gdje su dobra vina i hrana, pa ih možda to nagana da krenu tim putem.

Kud da krenu, jedno je sigurno, Hrvatskoj treba puno obrazovane radne snage upravo turizmu. Međunarodna iskustva, svima su dobrodošla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.