Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: I Zadrani obilježili Svjetski dan lutkarstva

22.03.2017.

14:20

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veselo je bilo jučer u svim dječjim kazalištima diljem zemlje. Svjetski je dan lutkarstva. Svoj rođendan proslavili su i zadarski lutkari - radno na pozornici u društvu svoje vjerne publike .

Najmlađi Zadrani često zalaze u ovu gradsku tvornicu snova. Lutkari su, stoji u hrvatskoj poruci uz Svjetski dan lutkarstva, skromni, tajnoviti zanesenjaci skrveni iza paravana ili maske. To su čarobnjaci koji lutkama daju život. 

Lutka je po meni uvijek bila zrcalo ljudi i uvijek je mogla što smo mi samo sanjali, a nismo mogli..i disati pod morem i letjeti po zraku. - kaže Anđela Ćurković Petković, glumica Kazališta lutaka Zadar.

Odveli su zadarski lutkari po tko zna koji put svoju publiku u svijet mašte. Vještine zanata i ljubav prema lutkama putem glumačke radionice godinama prenose najmlađima. 

Ema: Ja jako volim crtati i izrađivati i volim glumiti

Vice: Kad sam bio mali sam išao gledati predstave i onda sam vidio koliko je tu puno publike pa mi je to bilo zanimljivo.

 

 

 

 

Tako je, kažu zadarski lutkari, ovdje svaki dan. I čim se ugase svjetla pozornice, već se iza paravana priprema nova priča koja će malene ali i one malo veće odvesti na još jedno uzbudljivo putovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.