Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Internet prijeti

07.04.2017.

18:29

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 60 posto osnovnoškolaca doživjelo je neki oblik nasilja na internetu, a 35 posto zadarskih osnovnoškolaca na društvenim mrežama ima prijatelje koji im nisu prijatelji u stvarnom životu .

Sigurno ponašanje djece na internetu - projekt je koji se od početka školske godine provodi u zadarskim školama. Policijski djelatnici, psiholozi i pedagozi pokušali su otkriti kakve sve opasnosti prijete djeci na internetu.

 

Djeca se internetom koriste svakodnevno i o njemu mnogo znaju. No premlada su da prepoznaju opasnosti koje od njega prijete.

Najveći problemi bi možda bili vezani uz lažne profile, uz Internet predatore, uz neki cyber buling, nasilje na internetu među vršnjacima. - objašnjava Boris Radanović, koordinator za podršku i informiranje Centra za nestalu i zlostavljanju djecu.

Roditelji često teže idu u korak s razvojem tehnologije.

Došao sam da čujem neke novine u svezi nove tehnologije s kojom se susrećemo s kojom nismo toliko upoznati, s kojom su djeca ispred nas, daleko više znaju o tome nego mi da bi ih mogli spriječiti u nečem što nije za njih. - kaže Žarko Vanjak.

Elektroničko nasilje uglavnom se događa dok je dijete kod kuće pod roditeljskim nadzorom, roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti ga. Roditelji moraju stvoriti odnos povjerenja s djetetom kako bi im se ono povjerilo. Razgovor je ključan, smatra struka.

Njih 80 posto ide na Internet zato što im je dosadno. Ili nekih 13 posto djece koji su dobili zahtjev za slanjem neke seksualizirane fotografije nekoj drugoj osobi. Moguće nakon svih tih predavanja da dođe do porasta broja prijavljenih kaznenih djela zato što pretpostavljam da je tamna brojka puno veća nego što se prijavljuje. - ističe Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske.

Istraživanje Udruge roditelja Korak po korak pokazalo je da čak 77 posto roditelja nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na internetu, a čak njih 92 posto ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.