Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Izložba "Tihi kradljivac vida"

15.03.2017.

08:23

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je tjedan glaukoma. Kako bi se podignula svijest o toj bolesti vidnoga živca koja, ako se ne liječi, može dovesti do nepovratnoga gubitka vida, organiziraju se razni događaji. TiHI KRADLJIVAC VIDA - izložba je kojom je počelo obilježavanje tjedna glaukoma u Zadru.

Kako su nekad izgledali instrumenti za određivanje dioptrije, aparati za razne preglede oka, sve se to može vidjeti na izložbi zadarskog Odjela za oftalmologiju.

Katarina Bukarica, učenica Medicinske škole Zadar: Mislim da je to zanimljivo područje za medicinsku sestru i kada pogledamo ove instrumente vidmo kako je to složeno područje i treba puno vještine u znanja.

 

 

 Suzana Konjevoda, autorica izložbe: Ovdje se nalazi jedan stolić za starim instrumentima. Ono što je zanimljivo za reći, kad je otvoren očni odjel, taj liječnik koji je otvorio donio je svoje instrumente sa sobom prije nego se to kupilo.

 

  

  

Bilo je to 60-ih godina prošlog stoljeća i otad je, zahvaljujući tehnologiji, oftalmologija znatno napredovala. Zadarska ide ukorak s europskom i svjetskom. U ovome tjednu, već devetu godinu, upozorava na glaukom, koji zovu i tihim kradljivcem vida.

 

U principu nema simptoma kod ovog najčešćeg tipa glaukoma. To je bolest koja je spora, progresivna i neminovno dovodi do napredovanja bolesti. - objašnjava Suzana Konjevoda, spec. oftalmologije.

Redoviti pregledi nakon četrdesete, osobito s dijagnozom glaukoma u obitelji su ključni.

Samir Čanović, spec. oftalmologije: Na taj način se izbjegava baš ovo - da se razvije tihi ubojica vida./Pratimo i kontroliramo i na taj način produžimo kvalitetu njegovog života.

 

Danas od 10 do podneva na Narodnom trgu te u četvrtak do 13 sati u Općoj bolnici, Zadrani će moći provjeriti očni tlak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.