Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Izloženi natječajni radovi za buduću gradsku tržnicu

12.01.2017.

16:06

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Natječaj za buduću zadarsku tržnicu je gotov. Kako će ona izgledati, još se ne zna jer prvonagrađeni projekt treba prepraviti .

Dugotrajne pripreme i napokon proveden natječaj. U zadarskom arheološkom muzeju izloženo je 28 radova. Među njima je i prvonagrađeni rad arhitektonskog studija iz Zagreba. Ovako objašnjavaju što im je bilo na umu kad su projektirali.

Turisti koji dođu da vide jednu kuću koja je bezvremena. Tko je postavio te stupove, kada je to nastalo? Kad za deset godina recimo dodje patina nadam se da oni koji nisu insider neće znati kada je to nastalo. - objašnjava arhitekt Hrvoje Njirić.

No nije sve prošlo glatko. Na zonu 1 nema primjedbi, ali konzervatori i žiri imaju na zonu 2, odnosno na zatvoreni dio tržnice.

Ni konzervatori ni žiri ne misle da je to dobra ideja, ja osobno, mogu živjeti s time i korigirati arhitektonski zadatak, da upravo ta zgrada bude dručakcija od same tržnice. - kaže arhitekt Njirić.


Pa zapravo ne znamo kako će tržnica na kraju izgledati.

Rad mora zatražiti posebne uvjete konzervatora, oni tu kreću ispočetka, onda taj rad treba uskladiti sa njihovom mišljenjem odnosno smjenicama. - objašnjava Simona Gregorović iz Društva arhitekata Zadar.

Tako će morati pričekati još neko vrijeme. No vremena je malo jer bi cijeli projekt trebao biti izveden u 2018. godini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.