Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Kako su dobri ljudi spasili dobrog dupina

18.07.2015.

11:19

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trebala je to biti još jedna, turistička vožnja brodom po Jadranu. No strani gosti, osim uživanja u razgledavanju otoka, doživjeli su i susret koji nije bio u programu. Spasili su dupina i rekli da će to iskustvo - dugo pamtiti. Trenutke spašavanja zabilježili su i kamerom.

Na putu iz Velog Lošinja prema Rabu kod Trstenika su uočili kako nešto pluta u moru i promijenili smijer. Dočekao ih je dupin. 

Uhvatio je malo mriže, parangal, konopi su mu bili oko peraje, jednostavno ga je vuklo u more, on nije mogao doći do zraka, ja sam mislio da je gotov i kad sam vidio da diše, nema, skači u more i spašavaj -  priča nam Duško Vidić - zapovjednik broda "Odisej 1".

Nikad neće zaboraviti taj pogled, gledali su se ravno u oči, kaže kapetan broda. 

On je bio kraj mene, ja sam ga gledao u oči, peraju sam mu dirao i po glavi, on je znao da smo mu došli pomoć, do zadnjeg momenta on je bio miran. 

Spašavanje je trajalo 15-ak minuta. Turisti s broda u tren su, bez razmišljanja, postali spasilačka služba.

Refleksno sam skočio u more. Osjećao sam se jako dobro, ali, naravno, nakon što smo mu pomogli.kaže Bernard  iz Nizozemske. 

Otpetljali su mreže, razrezali konope, dupin je bio spašen i ponovno slobodan. 

Osjećaj fenomenalan, moji gosti su bili oduševljeni, ja pogotovo, to je iskustvo koje se jedan put ima u životuističe  Duško Vidić. 

Fantastično, bio sam jako blizu. Drago mi je što sam vidio kako se spašava i pomaže bićima koja žive u podmorjupriča Dirich iz Belgije. 

Sa sobom će ponijeti iskustvo koje će pamtiti cijeli život. Pamtit će ovaj susret i dupin koji se zahvaljujući dobrim ljudima vratio u život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.